09 septembrie 2018

Matteo Salvini se alătură grupului populist european Mişcarea

Marinela Sarbu

Matteo Salvini, ministrul italian de interne şi lider populist, s-a alăturat grupului populist antieuropean, Mişcarea, fondat de fostul strateg general al lui Donald Trump, Steve Bannon, anunţă The Guardian.

"El este în!", a scris pe Twitter Mischaël Modrikamen, politician belgian şi cofondator al Partidului Popular, care este de asemenea membru al grupului lui Bannon, care uneşte forţele populiste europene şi eurosceptice.

Potrivit presei italiene, Bannon a sugerat că viitoarele alegeri europene din 2019 ar putea deschide calea pentru noi mişcări populiste pentru a lupta împotriva influenţei cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Emmanuel Macron.

Reuniunea de la Roma de vineri urmează discuţiilor recente dintre Salvini şi prim-ministrul ungar, Viktor Orbán , un alt lider al populismului european care împărtăşeşte o poziţie anti-migraţională.

După întâlnirea lor, la 28 august, Salvini şi Orbán au susţinut că "au mers pe aceeaşi cale", după ce au discutat formarea unui front comun împotriva migraţiei pentru a se opune politicilor lui Macron.

Miercuri, Bannon s-a întâlnit cu un alt lider italian de extremă dreapta în Veneţia, Giorgia Meloni, fondatorul partidului Fraţii Italiei, care este apropiată de Salvini şi fostul prim-ministru Silvio Berlusconi.

Bannon nu este nou în politica europeană, fiind apropiat de Nigel Farage, fostul lider Ukip, pe care l-a ajutat la crearea campaniei care a dus la ieşirea din UE a Marii Britanii.