31 ianuarie 2019

Matteo Salvini: România va prelua imigranţi salvaţi din Marea Mediterană

Mihai Draghici

Vicepremierul italian Matteo Salvini, care este şi ministru de Interne, a confirmat joi că România se numără printre ţările din cadrul Uniunii Europene care vor primi extracomunitari salvaţi de nava umanitară Sea Watch 3.

Cei 47 de imigranţi aflaţi la bordul navei Sea Watch 3 au fost debarcaţi joi în portul sicilian Catania.

"Misiune îndeplinită! Încă o dată, datorită eforturilor Guvernului italian şi determinării Ministerului de Interne, Europa a fost nevoită să intervină şi să asume responsabilităţi. Şase ţări au acceptat să primească imigranţi de la bordul navei Sea Watch 3, în coordonare cu reprezentanţii Comisiei Europene: este vorba de Franţa, Portugalia, Germania, Malta, Luxemburg şi România", a afirmat Matteo Salvini, citat de agenţia de presă ANSA.

România se numără printre ţările care se oferă să primească imigranţi extracomunitari aflaţi la bordul unei nave umanitare blocată într-un port din Sicilia, a anunţat miercuri premierul Italiei, Giuseppe Conte.

La bordul navei umanitare Sea Watch 3 erau 47 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană. Vicepremierul Matteo Salvini, care este şi ministru italian de Interne, se opune debarcării imigranţilor extracomunitari în Italia.

Pe fondul presiunilor, Matteo Salvini, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, a acceptat oferirea de asistenţă şi debarcarea imigranţilor în Italia dacă vor fi preluaţi de alte ţări europene.

În acest context, premierul Giuseppe Conte a anunţat că a ajuns la un acord pentru distribuirea extracomunitarilor în Luxemburg, Germania, Franţa, Portugalia, România şi Malta, informează cotidianul Corriere della Sera şi agenţia de presă Adnkronos.

La începutul lunii ianuarie, opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, au decis să preia 176 de imigranţi extracomunitari salvaţi din Marea Mediterană şi aflaţi în Malta, a informat publicaţia germană Die Welt.

O instanţă judiciară din Sicilia a cerut, săptămâna trecută, aprobarea Parlamentului Italiei pentru judecarea vicepremierului Matteo Salvini, liderul formaţiunii de extremă-dreapta Liga Nordului, acuzat de sechestrare de persoane pentru că nu a permis debarcarea a numeroşi imigranţi extracomunitari în august 2018.