#MAS Talks | Generalul (r) Sir James Everard: Nu m-ar mira dacă am vedea rachete Storm Shadow în Ucraina
Andreea SoareGeneralul (r) Sir James Everard, fost DSACEUR (Deputy Supreme Allied Commander Europe), prezent la conferinţa „Unmanned systems forum”, organizată de New Strategy Center, a vorbit despre anunţul Marii Britanii privind posibilitatea trimiterii rachetelor de croazieră Storm Shadow în Ucraina şi schimbarea mediului de securitate european ca urmare a invaziei trupelor ruseşti în teritoriul ucrainean.
MAS: Au fost discuţii recente în UK despre trimiterea rachetelor Storm Shadow în Ucraina. Credeţi că este posibil acest lucru? Când am putea vedea astfel de rachete în Ucraina şi cum ar schimba acest lucru dinamica pe câmpul de luptă?
Generalul (r) Sir James Everard: Am citit şi eu acest lucru acum câteva zile. Eu încă lucrez pentru NATO şi nu sunt implicat în deciziile Ministerului britanic al Apărării, dar am văzut în UK o determinare de a ajuta Ucraina. Aşadar, nu m-ar mira dacă am vedea rachete Storm Shadow în Ucraina. Ştiţi că este o rachetă de croazieră capabilă să lovească în adâncime.
MAS: Cum a schimbat anul trecut mediul de securitate din Europa şi din lumea întreagă?
Generalul (r) Sir James Everard: Sunt două lucruri. Am fost cu toţii şocaţi de ceea ce s-a întâmplat. În acelaşi timp, a făcut NATO mai puternic, au fost luate deciziile întârziate privind cheltuielile dedicate apărării, privind planurile pentru apărarea zonei euro-atlantice. Le amintesc oamenilor că, atunci când ne uităm la declaraţia Summitului NATO de la Madrid, au fost 71 de angajamente într-un document de 11 pagini. NATO le îndeplineşte pe toate. Deci face NATO mai puternic, zona euro-atlantică mai sigură şi a dus la un răspuns mai răspuns mai unit faţă de Ucraina.
Cea de a treia ediţie a conferinţei „Unmanned Systems Forum” ,organizată de New Strategy Center în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale, are loc în perioada 23-24 februarie, în Bucureşti, la Universitatea Naţională de Apărare, fiind cel mai important eveniment din România dedicat sistemelor fără pilot.
La conferinţă participă oficiali şi experţi civili şi militari atât din România, cât şi din alte state membre NATO şi UE, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi a unor companii cu o vastă experienţă în domeniu. Evenimentul este organizat în sistem Chatham House şi într-un format mixt, atât cu participare online, cât şi în persoană.
