24 februarie 2023

#MAS Talks | Generalul-locotenent (r) Ben Hodges: Este puţin probabil ca Rusia să invadeze Republica Moldova

Andreea Soare

Generalul-locotenent (r) Ben Hodges, prezent la conferinţa „Unmanned systems forum”, organizată de New Strategy Center, a vorbit pentru MAS despre dinamica războiului din Ucraina şi posibilitatea ca Rusia să atace Moldova.

MAS: Ce credeţi despre dinamica războiului din Ucraina? Mai credeţi că se va reîntoarce Crimeea sub controlul ucraienilor până în vară?

Generalul-locotenent (r) Ben Hodges: Ucraina va câştiga cu siguranţă. Prin câştigare mă refer la recuperarea întregului teritoriu. Cred că, până la finalul verii, pot recupera Crimeea, care este cel mai important lucru, este un teritoriu decisiv. Dacă noi, Occidentul, rămânem uniţi şi livrăm toate armele pe care am promis să le livrăm şi dacă livrăm mai multe arme cu rază lungă de acţiune, da, absolut, recuperează Crimeea până la finalul verii. Apoi, Donbasul. Cheia este Crimeea.

MAS: Azi, într-un comunicat de presă, Ministerul rus al Apărării a spus că Ucraina va lansa o ofensivă în Transnistria. Moldova a transmis că totul este în regulă şi a cerut oamenilor să rămână calmi. Credeţi că este începutul a ceva mai mare? Ce ar trebui să facă România dacă Moldova este atacată?

Generalul-locotenent (r) Ben Hodges:  În primul rând, nicio persoană care vorbeşte în numele ministerului rus al apărării nu are credibilitate. Cred că mai toţi oamenii realizează acum că atunci când Rusia spune ceva, o face pentru a distrage atenţia, pentru a crea o naraţiune falsă şi să ne facă să ezităm. Desigur, Rusiei i-ar plăcea să aibă din nou Moldova şi Georgia sub control. Dar nu au capacitatea să facă asta. După 9 luni, Rusia nu a obţinut Bahmutul, marina lor nu se apropie de coasta ucraineană, forţele lor aeriene nu zboară deasupra Ucrainei de teamă. Aşadar, ideea că Rusia ar captura sau invada Moldova este o fantezie, este puţin probabil. Desigur, însă, că Rusia va continua să creeze probleme pentru guvernul Moldovei, să distragă atenţia, să exploateze vulnerabilităţile acolo unde oamenii nu au încredere în guvernul lor. Da, asta va continua să se întâmple.

Cea de a treia ediţie a conferinţei „Unmanned Systems Forum” ,organizată de New Strategy Center în parteneriat cu Ministerul Apărării Naţionale, are loc în perioada 23-24 februarie, în Bucureşti, la Universitatea Naţională de Apărare, fiind cel mai important eveniment din România dedicat sistemelor fără pilot.

La conferinţă participă oficiali şi experţi civili şi militari atât din România, cât şi din alte state membre NATO şi UE, precum şi reprezentanţi ai mediului academic şi a unor companii cu o vastă experienţă în domeniu. Evenimentul este organizat în sistem Chatham House şi într-un format mixt, atât cu participare online, cât şi în persoană.