13 iulie 2022

MAS Talks | Fostul ministru al Apărării din Bosnia şi Herţegovina, Marina Pendeš: Este foarte important să nu avem forţe internaţionale în ţara noastră

Andreea Soare

În contextul hotărârii Parlamentului Germaniei de a retrimite 50 de militari germani în Bosnia şi Herţegovina pentru a participa la Operaţia EUFOR Althea – şi având în vedere preocupările privind posibilele interferenţe ale Rusiei în următoarele alegeri electorale – Marina Pendeš, fost ministru al Apărării, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Monitorului Apărării şi Securităţii şi Mediafax, că Rusia nu va interveni în politica internă a ţării şi că pentru Bosnia şi Herţegovina este important să nu aibă forţe internaţionale dislocate pe teritoriul lor.

„Nu cred că Rusia are sau va avea vreo influenţă asupra alegerilor electorale (n.r. din octombrie 2022) din Bosnia şi Herţegovina. Bosnia şi Herţegovina este o ţară independentă, iar principalele noastre obiective sunt NATO şi UE. De aceea, am anumite reţineri cu privire la creşterea numărului militarilor participanţi la EUFOR Althea cu 50 de militari din Germania pentru că aceştia (n.r. militarii germani) nu au fost niciodată în Bosnia şi Herţegovina[1]. Ţările care vor să fie parte din UE nu au forţe internaţionale (n.r. pe teritoriul lor). Din punctul meu de vedere, ca reprezentant al Camerei Popoarelor şi fost ministru al apărării, este foarte important să nu avem forţe internaţionale în ţara noastră, din motive de independenţă şi pentru că noi, în Bosnia şi Herţegovina, avem forţe militare, iar forţele noastre militare sunt îndeajuns de bune pentru a ţine lucrurile sub control”, a declarat fostul ministru al Apărării, Marina Pendeš, la Forumul de Securitate şi Informaţii, desfăşurat pe 7 şi 8 iulie, la Palatul Parlamentului.

Despre perspectiva aderării Bosniei şi Herţegovinei la UE, aceasta a declarat că: „Am făcut multe lucruri şi am adoptat multe legi. Există 14 precondiţii pentru a începe negocierile de aderare la UE. Este o perioadă dezamăgitoare pentru că nu am primit statutul de candidat. Pentru noi, UE şi NATO sunt principalele obiective din punctul de vedere al politicii externe”.

Cât despre războiul informaţional desfăşurat în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, Marina Pendeš  crede că propaganda rusă legată de acţiunile ruşilor în Ucraina nu a ajuns în Bosnia şi Herţegovina: „Nu cred că propaganda a ajuns în spaţiul media din Bosnia şi Herţegovina. Cred că primim o imagine reală a situaţiei din Ucraina, primim ştiri din mai multe perspective de la presa din Bosnia şi Herţegovina.


[1] Forţele Armate ale Germaniei au mai dislocat, în trecut, între 2004 şi 2012, echipe de observatori şi de legătură în Bosnia şi Herţegovina.