11 iulie 2022

MAS Talks: Dr Israel Reyes Gomez, expert cyber intelligence: Suntem în era tehnologiei unde noul război este războiul cyber

Florin Jipa

Dr Israel Reyes Gomez, expert cyber intelligence, a participat la finalul săptămânii trecute, la Bucureşti, la Forumul Parlamentar de Securitate şi Informaţii, la Palatul Parlamentului, unde a avut amabilitatea să ofere un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii:

„Înaintea invaziei ruse am văzut arme cyber, data wipers, care sunt foarte avansate şi sofisticate pentru a ataca infrastructura critică. Când foloseşti arme cyber pentru a dezactiva infrastructura critică este mult mai uşor pentru atacurile fizice.

Cyber security şi cyber intelligence sunt, astăzi, foarte importante pentru orice campanie militară. Aşa cum ştim, informaţiile sunt importante pentru contrainformaţii, prevenţie, descurajare, operaţii de apărare şi ofensive. Suntem îngrijoraţi de folosirea armelor cyber deoarece ele pot merge dincolo de scopul campaniei militare şi pot produce multe daune. Suntem acum în era tehnologiei şi societatea depinde de tehnologie, aşa că noul război este războiul cyber.”

Referitor la războiul din Ucraina, dr Gomez a precizat că este pentru prima dată când am văzut „cyber intelligence cu drone, informaţii din surse deschise, dar şi informaţii din reţelele de socializare. Cyber ajută mult atât în operaţii de apărare cât şi în cele ofensive. Pe de altă parte trebuie să fim responsabili referitor la folosirea armelor cyber în acţiuni de apărare şi ofensive. În acest moment, războiul se duce în mai multe domenii: terestru, maritim, aerian, spaţiu şi cyber, dar cyber influenţează deja celelalte domenii.”