MAS Talks / Bogdan Aurescu, consilier prezidenţial: România poate juca un rol regional important dacă îşi mobilizează toate resursele si acţionează ca atare
Indira CrasneaRomânia poate juca un rol regional important dacă îşi mobilizează toate resursele si acţionează ca atare, a spus la MAS Talks, consilierul prezidenţial pentru politică externă Bogdan Aurescu, vorbind ]n contextul apropiatei desfăşurări la Bucureşti a Summit-ului la nvel înalt al celor Trei Mări, eveniment care va fi găzduit de către preşedintele Klaus Iohannis.
Întrebat dacă România are nevoie să devină un lider regional real, consilierul prezidenţial a spus: “Nu cred că cel mai important este să pui o astfel de etichetă pe costum şi să te mândreşti cu <iată, eu sunt lider regional>. Nu asta este relevant.Important este ceea ce faci efectiv. Am mai spus în alte contexte : Eşti exact ceea ce faci. Contează foarte mult ceea ce România, pentru acest summit (n.r.- al celor Trei Mări) de exemplu, a făcut. Şi cred că rezultă că am făcut destul de mult şi am reuşit nu doar din punct de vedere conceptual, dar şi din punct de vedere concret , al obţinerii unor rezultate să obţinem nişte lucruri importante, care sper că vor fi apreciate de participanţii la summit. Este un exemplu particular care arată clar că România poate. Are capacitatea să joace un astfel de rol regional mai important” .
Bogdan Aurescu a remarcat faptul că summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări, care se va desfăşura la Bucureşti între 17 şi 18 septembrie va contribui la întărirea parteneriatului trans-atlantic, care este “vital, nu doar pentru prosperitatea şi securitatea noastră, dar şi pentru comunitatea de valori pe care o reprezintă”.
"Faptul că am reuşit prin acest summit să contribuim la întărirea parteneriatului trans-atlantic este extrem de important. Pentru că parteneriatul trans-altlantic este vital , nu doar pentru prosperitatea şi securitatea noastră , dar şi pentru comunitatea de valori pe care o reprezintă. Noi avem un singur set de valori. Există o singură comunitate de securitate . Chiar dacă există acum o serie de divergenţe între cele două maluri ale Atlanticului.
Dar tocmai pentru că reuşim prin Iniţiativa celor Trei Mări să punem pe masă un instrument de construcţie pozitivă pentru ambele maluri ale Atlanticului, acesta este un element de contribuţie foarte important al României, pe care România anul viitor , în timpul preşedinţiei Uniunii Europene să-l ducă mai departe, pe această linie de menţinere si consolidare al relaţiei transatlantice. Sunt câteva exemple care arată că România poate să joace un rol important dacă îşi mobilizează toate resursele şi acţionează ca atare”, a comentat consilierul prezidenţial pentru politică externă.
Iniţiativa celor Trei Mări , varianta modernă / Cuvântul de ordine: interconectivitatea
“Azi vorbim despre o iniţiativă care este un concept modern , care pleacă de la constatarea unui decalaj de dezvoltare intre statele din regiune – dintre cele trei mări: Baltică, Adriatică, Neagră – şi statele membre UE din Vestul Europei. (...) Este o platformă flexibilă politică informală la nivel prezidenţial, dar care cu summit-ul de la Bucureşti merge mai departe , care urmăreşte în primul rând să stimuleze dezvoltarea economică a statelor din regiune printr-o interconectivitate sporită în trei domenii considerate de cele 12 state participante (membre ale UE ) ca prioritare: transporturi , energie şi digital.(...) Iniţiativa urmăreşte ca prin stimularea proiectelor de interconectări să se stimuleze competitivitatea economiiilor statelor participante şi atingerea convergenţei reale cu economiile statelor din Vest. Este actualul concept al Iniţiativei celor TreI Mări (...) Summit-ul de la Bucureşti este important pentru că Iniţiativa va trebui să livreze rezultate concrete.(...) Pentru ca să dovedeşti valoarea reală adăugată a unei astfel de intreprinderi , ca să arăţi că într-adevăr contează şi aduce ceva trebuie să pui pe masă rezultate concrete”, a spus la MAS Talks consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu.
Contribuţia concretă a României la noul design al Iniţiativei celor Trei Mări
“Au avut loc mai multe întâlniri pregătitoare la nivel de consilieri prezidenţiali pentru politică externă. Am găzduit două astfel de reuniuni. Am reuşit să omologăm la acest nivel , în noiembrie, conceptul summit-ului, formului de afaceri (care se va desfăşura în paralel cu summit-ul politic). Practic , am făcut acest “lifting”, să dăm un nou design Iniţiativei în sine.Ce am convenit? La propunerea României , care sunt pilonii Iniţiativei, liniile directoare şi obiectivele, rezultatele concrete.
Obiectivele fundamentale sunt trei. În primul rând , Iniţiativa este un instrument pro-dezvoltare economică . În al doilea rând este o Iniţiativă pro-convergenţă în interiorul UE , pentru a stimula coeziunea şi relansarea proiectului european. Al treilea pilon: Iniţiativa sprijină întărirea relaţiei trans-atlantice. Dincolo de importanţa pe care o are implicarea Uniunii Europene în regiune este foarte important ca şi Statele Unite să vină cu o prezenţă economică şi investiţională sporită. (...)
Există o prezenţă şi un interes în creştere al SUA din punct de vedere al securităţii, al prezenţei militare în flancul estic al NATO. (...)
Dacă această Iniţiativă, care beneficiază de un sprijin destul de puternic al Statelor Unite, va reuşi să să stimuleze SUA să vină în regiune cu o prezenţă economică şi investiţională sporită , dublând astfel participarea în zona de securitate şi militară, vom putea spune că Iniţiativa este un instrument de consolidare a relaţiei transatlantice. (...)
La summit-ul din 17-18 septembrie vom avea prezenţi ca invitaţi de onoare atât Comisia Europeană, prin domnul preşedinte Juncker , cât şi Statele Unite, cu prezenţa secretarului Energiei , domnul Rick Perry .(...)
Iată, am reuşit prin forţele noastre proprii să aducem la aceeaşi masă, a summit-ului de la Bucureşti atât Uniunea Europeană cât şi Statele Unite într-un proiect văzut de ambele părţi ca de construcţie pozitivă în relaţia transatlantică, pe un fundal pe un fundal de disensiuni în ultima perioadă pe diverse dosare sensibile.”, a detaliat consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu.
Substanţa concretă a Summit-ului de la Bucureşti / Germania, prezentă în premieră/ Nouă şefi de state vin în România
“Exprimarea susţinerii politice pentru o listă de proiecte de interconectare între statele regiunii (...) Avem 40-45 de proiecte de interconectare (...) Faptul că summit-ul va omologa lista înseamnă că ea primeşte un anumit sigiliu politic de calitate ceea ce permite o finanţare mai uşoară din surse europene , din surse americane, eventual din surse regionale. (...)
Un alt rezultate concret va fi forumul de afaceri.(...) Este pentru prima oară când se organizează, de anvergură foarte mare, cu peste 600 de participanţi, companii, oficiali guvernamentali din statele Iniţiativei, Uniunii Europene, Statele Unite, Balcanii de Vest , Republica Moldova, Georgia, Ucraina. O prezenţă care să permită discutarea proiectelor prioritare de pe lista scurtă şi dezbaterea implicaţiilor strategice pe care proiectele le au.
Alt rezultat: Creerea unei reţele de Camere de Comeţ în regiune (...) Va fi o declaraţie comună a preşedinţilor Camerelor de Comerţ.
Semnarea unui document care priveşte creerea unui Fond de Investiţii al Iniţiativei .
Va fi o participare prestigioasă: nouă preşedinţi de stat , un prim-ministru , doi preşedinţi de Parlament şi un ministru de Externe(...) Comisia Europeană , prin preşedintele Juncker , SUA prin secretarul Perry, preşedinţii BEI şi BERD , un reprezentant de rang înalt al Băncii Mondiale (...)
Si o premieră pentru un summit al celor Trei Mări: Germania participă ca stat partener-invitat de onoare prin ministrul de Externe. Este un interes pe care l-a avut, de a se apropia de iniţiativă (...) există interesul şi consensul tuturor statelor de a aduce Germania mai aproape de iniţiativă „ , a enumerat consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu.
Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări – trasee separate, complementare, dar clar definite
"Bucureşti 9 este o iniţiativă separată, care are un alt obiectiv . (formatul) Ne este foarte drag şi apropiat pentru că este co-iniţiat de preşedintele României cu preşedintele Poloniei. Rostul său este de a discuta o agendă de securitate de interes pentru statele NATO de pe flancul estic . Se concentrează strict pe aspectul de securitate. (...)
Iniţiativa celor Trei Mări nu are niciun fel de agendă de securitate . Este o iniţiativă care urmăreşte dezoltarea economică, stimularea competitivităţii, interconectivităţii.(...)
Au trasee separate, complementare, dar clar definite. (...)
Nu înseamnă că Iniţiativa celor Trei Mări nu are şi implicaţii strategice . Creerea unei pieţe integrate a energiei, o Uniune a Energiei (...) În domeniul transporturilor, România a propus reabilitarea şi modernizarea unei căi ferate între Constanţa şi Gdansk, cele două porturi la Marea Neagră, Marea Baltică (...) Via Carpathia – propusă de Polonia, la care şi România este interesată să participe.
Au sigur o importanţă civilă, pentru dezvoltarea economică, dar sunt şi cu relevanţă pentru domeniul care se discută foarte mult în ultima perioadă, anume al mobilităţii militare, atât la NATO cât şi la Uniunea Europeană”, a explicat consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu.
O concluzie de maturitate
„Este un summit care are o importanţă economică, dar şi politico-strategică. Dacă aceste rezultate vor fi omologate la summit inseamnă că Iniţiativa ajunge la un nivel de maturitate politică şi conceptuală care va permite dezvoltarea acestor linii”, a apreciat la MAS Talks consilierul prezidenţial Bogdan Aurescu.