15 iulie 2022

MAS Talks | Arta Dade, fost ministru albanez al Afacerilor Externe: Trebuie să susţinem Ucraina însă, în acelaşi timp, nu trebuie să renunţăm la eforturile diplomatice ca acest conflict să se încheie

Andreea Soare

Arta Dade, preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă şi fost ministru albanez al Afacerilor Externe, prezentă la Forumul de Informaţii şi Securitate de la Bucureşti, desfăşurat în perioada 7-8 iulie, a vorbit pentru Monitorul Apărării şi Securităţii şi Mediafax despre ameninţarea terorismului în Europa, războiul din Ucraina şi traficul de persoane ca urmare a valului de ucraineni care părăsesc ţara de teama războiului.

„Bineînţeles, terorismul rămâne o ameninţare. Cred că Europa este în alertă şi este pregătită să confrunte terorismul. Ţara mea încă nu este membră a UE, însă suntem membri NATO, iar ţara noastră contribuie la securitatea Europei. Forţele albaneze patrulează cu forţele europene în Mediterană şi, bineînţeles, suntem parte a altor misiuni împotriva terorismului în alte ţări, în zonele de conflict. Contribuim cu forţele NATO, prin structurile NATO, şi contribuim şi la securitatea UE ca membri aspiranţi la apartenenţa completă. Când vine vorba despre politica externă şi de apărare ne aliniem Uniunii Europene”, a declarat Arta Dade.

„Cred că este un lucru foarte bun că Finlanda şi NATO s-au decis să se alăture NATO pentru a consolida şi mai mult apărarea în zona statelor NATO şi cred că diplomaţia ar trebui să continue şi conflictul să se încheie. Acest lucru ar fi în avantajul oamenilor din Ucraina şi, de ce nu, şi al militarilor ruşi, care sunt obligaţi de Putin să lupte şi să îşi piardă viaţa”, a spus aceasta.

„Trebuie să susţinem Ucraina însă, în acelaşi timp, nu trebuie să renunţăm la eforturile diplomatice ca acest conflict să se încheie”, a subliniat oficialul albanez.