17 martie 2019

MAS Talks / Andrea Bryan (Bell Flight) : România şi-a manifestat interesul pentru familia Bell H1 - Bell AH-1Z Viper şi UH-1Y Venom - VIDEO

Mircea Olteanu

România şi-a manifestat interesul pentru familia Bell H1, care cuprinde Bell AH-1Z Viper şi UH-1Y Venom, transmiţând o scrisoare de solicitare de preţ şi disponibilitate, afirmă, într-un interviu acordat  Monitorului Apărării si Securităţii şi MEDIAFAX, Andrea Bryan, manager în cadrul firmei Bell.

Andrea Bryan, manager pentru dezvoltarea afacerilor militare internaţionale la Bell Flight, una din cele mai mari companii din sectorul aeronautic mondial, a vorbit, într-un interviu pentru Monitorul Apărării şi Securităţii şi MEDIAFAX, despre stadiul negocierilor între România şi firma americană referitpor la achiziţia de elicoptere militare, care ar urma să fie asamblate în ţara noastră, în parteneriat cu industria română.

Totodată, reprezentanta companiei americane a prezentat avantajele elicopterelor Bell AH-1Z  şi UH-1Y, menţionând, în mod particular, gradul ridicat de compatibilitate între cele două aparate, ceea ce se traduce în cheltuieli de exploatare mai reduse.

Andrea Bryan a vorbit despre planurile Bell în ceea ce priveşte dezvoltarea de aeronave inovative, cum ar fi V-280, cât şi despre posibilitatea ca România să devină cândva un client pentru aeronava cu decolare/aterizare verticală V-22 Osprey.

 

Prezentăm textul integral al interviului: 

Reporter: Aş dori să faceţi o scurtă prezentare a proiectelor şi planurilor de investiţii ale companiei Bell în România. Care sunt oportunităţile şi problemele identificate în ceea ce priveşte industria locală de apărare?

Andrea Bryan: România şi-a manifestat interesul pentru familia Bell H1, care cuprinde Bell AH-1Z Viper şi UH-1Y Venom. România a încheiat primul pas cu guvernul Statelor Unite şi a transmis o scrisoare de solicitare de preţ şi disponibilitate, la care s-a răspuns în 2017 şi sperăm că următorul nostru pas va fi o scrisoare de cerere pentru o scrisoare de ofertă şi accept. În cadrul proiectului şi programului nostru aici, în România, intenţionăm să colaborăm cu industria românească pentru asamblarea aeronavelor în ţară şi examinăm, de asemenea, şi alte oportunităţi aici.

Reporter: Care sunt principalii competitori ai Bell la nivel local, cât şi regional? Prin ce se remarcă Bell în raport cu competiţia?

Andrea Bryan: Nu pot să vorbesc cu privire la ceea ce va include cu exactitate Guvernul român în rândul considerentelor sale. În comparaţie cu majoritatea concurenţilor din întreaga lume, ceea ce Bell are de oferit este o aeronavă concepută în scop militar. Aşadar, aceste aeronave au fost realizate pentru rigorile mediului de luptă, pentru a transporta militarii în luptă, cu sisteme de arme şi avionică complet integrate. Şi un alt lucru cu care venim este un pachet robust de cooperare industrială, despre care avem discuţii pe termen lung cu Guvernul român şi industria românească. Alt beneficiu major este compatibilitatea dintre cele două platforme, între Bell AH-1Z şi UH-1Y. Cele două aeronave sunt 85% similare şi pe durata programului acest lucru se traduce într-un cost mult mai scăzut de-a lungul duratei de viaţă, deoarece sunt piese de schimb, echipamente de suport comune, de asemenea, pregătire comună, de fapt, mecanicii şi piloţii pot fi pregătiţi pe ambele aeronave. Deci, pentru ţări precum România, cu forţe militare mai reduse, la fel ca şi Corpul Puşcaşilor Marini din Statele Unite, care din perspectiva SUA sunt o forţă mult mai mică, desigur că acest lucru pică foarte bine pentru ţările de acest gen, întrucât compatibilitatea este atât de importantă.

Reporter: Mai sunt şi alte ţări în regiune interesate să achiziţioneze elicoptere Bell?

Andrea Bryan: Avem un număr de clienţi ce sunt interesaţi, atât în Europa, cât şi în regiune, precum şi în alte regiuni de pe glob.

Reporter: Există posibilitatea unui program comun de achiziţii de elicoptere la care să participe ţări din regiune? Poate chiar un centru regional de mentenanţă?

Andrea Bryan: Cred că toate acestea sunt oportunităţi ce pot reprezenta subiecte de discuţie. Dacă există alte ţări care sunt interesate de o achiziţie comună, ar fi un lucru ce ar trebui decis de cele două guverne, deoarece aceasta este o tranzacţie de la guvern la guvern, în cadrul procesului de vânzări militare externe. Iar proiectul nostru din România, pentru asamblarea aeronavelor şi mentenanţă pe termen lung a acestora, este pentru noi este o piatră de temelie pentru colaborări viitoare ce ar putea avea loc.

Reporter: În ce stadiu se află negocierile între România şi compania Bell privind achiziţia de elicoptere de atac şi utilitare?

Andrea Bryan: Pasul următor ar fi o scrisoare de cerere pentru o scrisoare de oferă şi accept trimisă guvernului Statelor Unite pentru achiziţia aeronavelor.

Reporter: Reprezentanţii Bell au avut discuţii recente cu oficiali români în legătură cu acest subiect?

Andrea Bryan: Continuăm să venim în mod regulat şi să ne întâlnim cu oficialii guvernamentali şi militari în legătură cu achiziţia aeronavelor.

Reporter: Care credeţi că va fi rolul aviaţiei în conflictele viitorului?

Andrea Bryan: Cred că aviaţia va fi întotdeauna o parte a oricărui conflict, există o mulţime de capacităţi oferite de platformele cu aripi rotative şi platformele cu aripi fixe. Cât priveşte Bell, vom continua să facem paşi în ceea ce priveşte dezvoltarea, cu aeronave cum ar fi V-280 Valor, care este următoarea generaţie de aeronave cu rotoare basculante. Probabil sunteţi familiarizaţi cu V-22 Osprey, utilizat de Corpul Puşcaşilor Marini din Statele Unite şi Forţele Aeriene ale Statelor Unite, şi avem şi alte ţări interesate şi de această platformă. Şi apoi, de asemenea, V-280 devine din ce în ce mai real, de fapt avem un prototip care în prezent zboară şi care realizează acest lucru foarte bine. Aşa că sunt de părere că aviaţia va fi întotdeauna o parte a forţelor militare de pe tot globul.

Reporter: În legătură cu (V-22) Osprey, ar putea România să fie un potenţial client pentru acest tip de aeronavă?

Andrea Bryan: Absolut!

Reporter: Există semne de interes din partea română?

Andrea Bryan: Nu încă, dar poate fi ceva ce putem discuta în viitor.

 

(Interviu realizat de Mircea Olteanu)