09 iulie 2019

Marţi vor fi reluate negocierile dintre Statele Unite şi talibani

Andrei Vacaru

Reprezentanţii Statelor Unite şi cei ai talibanilor reiau marţi, în capitala Qatarului, Doha, negocierile de pace menite să pună capăt războiului din Afganistan, la o zi după ce talibanii au redeschis discuţiile şi cu reprezentanţii Guvernului de la Kabul, potrivit Reuters.

Statele Unite şi talibanii doresc să ajungă la un acord în baza unei promisiuni a Washingtonului de a-şi retrage trupele din Afganistan dacă talibanii îşi vor lua angajamentul de a nu permite ca ţara să fie folosită ca bază de către grupările teroriste, au informat mai mulţi oficiali.

Deşi talibanii au refuzat să negocieze până acum cu Guvernul afgan, pe care îl consideră „o marionetă a Statelor Unite”, duminică şi luni aceştia au discutat cu o delegaţie de 60 de cetăţeni afgani, mandataţi de Guvern pentru a participa la întâlnire.

Cele două părţi au anunţat luni seara, prin intermediul unui comunicat de presă, că se angajează „să respecte şi protejeze integritatea oamenilor, viaţa acestora şi proprietatea şi să reducă la zero numărul victimelor civile”.

Declaraţiile vin la doar o zi după ce militanţi talibani au detonat o maşină-capcană în apropierea unei clădiri guvernamentale din centrul Afganistanului, atac în urma căruia 14 persoane au murit şi peste 100 au fost rănite.

În urma negocierilor de duminică şi luni cele două părţi s-au angajat să garanteze securitatea instituţiilor publice cum sunt şcolile, spitalele şi pieţele din ţară.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, peste 3.000 de civili, printre care 900 de copii, au fost ucişi şi alţi 7.000 au fost răniţi în 2018, cel mai sângeros an al conflictului din Afganistan, care durează de peste 18 ani.