13 mai 2024

Mark Galeotti, expert în politici ruseşti: Înlocuirea lui Şoigu cu Belousov nu înseamnă pace pentru ruşi, ci un război mai eficient

Andreea Soare

Ieri, Moscova a anunţat că preşedintele Vladimir Putin l-a propus pe economistul Andrei Belousov drept ministru al apărării, după ce Serghei Şoigu a fost propus secretar al Consiliului de Securitate. Mark Galeotti, specialist în politici ruseşti şi autor al mai multor cărţi despre Vladimir Putin spune că această mişcare a Kremlinului sugerează că Rusia nu se pregăteşte de pace, ci de un război „mai eficient”.

Sursă foto: Hepta

„Cu un economist la conducerea ministerului apărării şi cu fostul ministru ocupând o poziţie de consilier (n.r. în apărare), tehnocraţii sunt în creştere. Obiectivul nu este pacea, ci un război mai eficient”, scrie Galeotti, pentru The Spectator.

„(...) Belousov este o alegere neaşteptată, dar logică. Este un om avid de muncă şi un economist capabil, care are o experienţă îndelungată în guvern. Nu este unul dintre ultra-naţionaliştii înrăiţi ai ţării, dar a susţinut mult timp economia statului. Pe măsură ce Rusia lui Putin se construieşte din ce în ce mai mult în jurul invaziei în Ucraina şi a confruntării cu Occidentul, fără a se prevede vreo încheiere în viitorul apropiat, experienţa lui Belousov va fi esenţială în transformarea economiei într-una de război”, mai scrie acesta.

Galeotti se întreabă, însă, ce se va întâmpla şi cu Gherasimov, şeful forţelor armate ruseşti, întrucât, de obicei, un ministru nou al apărării vine şi cu un şef nou de armată. Dmitri Peskov a declarat, ieri, pentru presa rusă, că Moscova nu are în plan schimbarea lui Gherasimov de la conducerea armatei, însă Galeotti spune că acest lucru ar putea fi, totuşi, posibil.  

Surprinzător, însă, a fost faptul că Serghei Şoigu l-a înlocuit pe Nikolai Patruşev în funcţia de secretar al Consiliului de Securitate a Ţării, mai ales că Patruşev a ocupat această funcţie 16 ani şi a fost, prin atribuţiile avute, atât consilier de securitate naţională, cât şi director al informaţiilor naţionale. Pentru Patruşev, deşi are 72 de ani, nu se întrevede o retragere din activitate prea curând, iar Moscova chiar a anunţat că acesta va ocupa o nouă funcţie, „nespecificată”.