19 iunie 2019

Mark Esper va deveni noul secretar american interimar al Apărării

Andrei Vacaru

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunţat că îl va numi pe Mark Esper în funcţia de secretar interimar al Apărării, după ce actualul deţinător al portofoliului, Patrick Shanahan, a anunţat că nu mai doreşte să ocupe funcţia, în urma unor acuzaţii de violenţă domestică, potrivit Reuters.

Shanahan urma să nu mai fie secretar interimar, ci să fie titularul cu drepturi depline al postului, iar înaintea audierii în Congres, FBI a făcut o serie de verificări cu privire la trecutul acestuia, pentru a se confirma că este potrivit pentru acest portofoliu. În urma verificărilor, FBI a aflat despre un caz de violenţă domestică în care Shanahan şi fosta sa soţie au fost implicaţi acum nouă ani. Informaţiile au ajuns în presă, fiind publicate de către cotidianul USA Today.

Shanahan ar fi declarat că nu a „ridicat niciodată mâna” la fosta sa soţie, însă USA Today a informat că ambii au declarat la un anumit punct că s-ar fi lovit reciproc. Potrivit informaţiilor publicate de cotidianul american, episoadele de violenţă domestică ar fi implicat şi o scenă şocantă, în care fiul lui Shanahan, pe atunci adolescent, şi-a lovit mama cu o bâtă de baseball, lăsând-o inconştientă într-o baltă de sânge.

Patrick Shanahan a declarat că a luat decizia de a nu rămâne în funcţie pentru a evita ca cei trei copii ai săi să retrăiască „un capitol traumatizant al vieţii noastre de familie”.

„Este regretabil că o situaţie personală dureroasă veche de câţiva ani este readusă la suprafaţă”, a mai spus acesta.

Donald Trump a anunţat pe Twitter că Mark Esper, actualul secretar al Forţelor Armate, va ocupa funcţia de secretar interimar al Apărării. „Îi mulţumesc lui Pat pentru activitatea remarcabilă şi îl voi numi pe secretarul Forţelor Armate, Mark Esper, în funcţia de secretar interimar al Apărării. Îl cunosc pe Mark şi nu am nicio îndoială că va face o treabă fantastică!”, a scris preşedintele american.