07 septembrie 2019

Mark Esper, secretarul american al Apărării, afirmă că Iranul avansează treptat spre tratative cu Administraţia de la Washington

Mircea Olteanu

Iranul pare "să avanseze treptat" spre o situaţie ce va permite iniţierea de tratative cu Washingtonul, a declarat vineri Mark Esper, secretarul american al Apărării, la puţin timp după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a semnalat că este pregătit să se întâlnească cu omologul său iranian.

Sursă foto: Mediafax

"Se pare că, în unele moduri, Iranul se apropie de situaţia în care am putea avea discuţii", a afirmat Esper, într-un discurs la un institut de cercetare din Londra, potrivit publicaţiei Times of Israel.

Oficialul american a mai afirmat că discuţiile cu Iranul ar urma să aibă drept obiectiv negocierea unui nou acord atomic, care să garanteze că Iranul "nu va dezvolta ori obţine arme nucleare nu doar în 10 sau 15 ani, ci niciodată".

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a anunţat că, începând de vineri, Iranul îşi va reduce suplimentar angajamentele asumate de Teheran prin Acordul atomic semnat cu marile puteri în anul 2015.

Pe de altă parte, Donald Trump a semnalat recent că s-ar putea întâlni cu omologul său iranian, Hassan Rouhani, la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, care se va desfăşura în perioada 17-30 septembrie, la New York.