30 august 2018

Marina rusească va organiza un exerciţiu militar în Marea Mediterană

Bianca Pavaluca

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat joi că va organiza un exerciţiu militar major în Marea Mediterană în perioada 1-8 septembrie, în contextul în care tensiunile între Rusia şi Statele Unite privind problema din Siria au crescut în ultima perioadă, relatează TASS.

Sursă foto: Mediafax

La exerciţiul militar vor participa 25 de nave de război şi submarine, precum şi 30 de avioane militare, printre care aeronave de luptă şi bombardiere.

Exerciţiul militar vine în contextul în care relaţiile dintre Rusia şi ţările Occidentale sunt tensionate, din cauza diferenţelor de opinie privind regiunea Idlib din Siria, controlată de rebeli.

„Pentru asigurarea securităţii navelor şi aeronavelor, zona în care se va desfăşura exerciţiul militar va fi declarată ca fiind periculoasă pentru navigare şi zbor”, a declarat Serghei Şoigu, ministrul rus al Apărării.

Autorităţile din Rusia au trimis luna aceasta mai multe fregate militare în Marea Mediterană prin Strâmtoarea Bosfor, fiind cea mai mare desfăşurare de forţe navale de la intrarea Rusiei în conflictul din Siria în anul 2015.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat miercuri că militanţii din regiunea Idlib trebuie „lichidaţi”.

Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington a avertizat Statele Unite împotriva comiterii unui nou "act nejustificat şi ilegal de agresiune" în Siria, după ce Moscova a sugerat luni că forţele americane din Orientul Mijlociu se pregătesc de un nou atac asupra trupelor regimului de la Damasc.

De asemenea, există mai multe informaţii conform cărora preşedintele sirian Bashar al-Assad pregăteşte un atac pentru recuperarea regiunii Idlib.