13 septembrie 2019

Marile puteri europene cer Iranului să respecte prevederile Acordului nuclear din 2015

Marinela Sarbu

Franţa, Marea Britanie şi Germania, statele europene care fac parte din Acordul nuclear semnat în 2015 între Iran şi marile puteri, şi-au exprimat vineri îngrijorarea cu privire la încălcările pactului şi au îndemnat Iranul să coopereze cu agenţia ONU pentru energie atomică, potrivit Reuters.

„Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a confirmat în raportul său din 8 septembrie că au fost instalate centrifuge avansate pentru îmbogăţirea uraniului sau vor fi instalate în regiunea Natanz. Suntem profund îngrijoraţi de aceste activităţi”, au transmis puterile europene în prima lor declaraţie comună de la o informare primită de la AIEA la începutul acestei săptămâni.

„Continuăm să sprijinim JCPoA (acord nuclear) şi îndemnăm Iranul să-şi anuleze activităţile care încalcă angajamentele luate şi să se abţină de la orice acţiune ulterioară”, se arată în declaraţie.

„Solicităm Iranului să coopereze cu AIEA în toate problemele relevante.”, adaugă comunicatul.

Regimul de la Teheran a dublat numărul de centrifuge avansate folosite pentru îmbogăţirea uraniului, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), după ce Iranul a indicat că îşi va reduce suplimentar angajamentele asumate prin Acordul atomic semnat cu marile puteri în 2015.

Diplomatul român Cornel Feruţă, directorul interimar al AIEA, a solicitat Iranului să clarifice dacă a raportat agenţiei internaţionale toate activităţile, materialele şi centrele sale nucleare, se arată într-un comunicat al agenţiei, citat de agenţia de ştiri Dpa.

Inspectorii agenţiei internaţionale au confirmat duminică faptul că 22 de centrifuge de tip IR-4 erau instalate la centrala de procesare a uraniului de la Natanz, Iran, de două ori mai multe decât numărul de centrifuge din ultimele luni, a transmis Fredrik Dahl, purtătorul de cuvânt al AIEA. Numărul altor tipuri de centrifuge a rămas aproximativ similar cu cel din perioada anterioară.

Noile eforturi ale Iranului de a-şi dezvolta capacitatea tehnologică de îmbogăţire a uraniului ar putea ajuta Teheranul să acumuleze mai rapid rezerve de uraniu cu o concentraţie ridicată, lucru ce ar reduce considerabil durata de timp necesară pentru obţinerea de material fisionabil adecvat pentru arme atomice.

Acordul nuclear din 2015 permitea Iranului să păstreze un număr redus de centrifuge de primă generaţie la două centrale nucleare, relatează postul France 24.

Regimul de la Teheran susţine că produce uraniu îmbogăţit doar pentru a alimenta centrale nucleare.

Preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia au semnalat că doresc menţinerea Acordului nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.