30 septembrie 2019

Maria Zakharova: Publicarea convorbirii Trump-Zelenski arată că discuţiile cu Statele Unite sunt periculoase

Andrei Vacaru

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că publicarea convorbirii dintre preşedintele american, Donald Trump, şi cel ucrainean, Volodimir Zelenski, arată că discuţiile cu Statele Unite sunt „periculoase”, informează agenţia rusă TASS.

Sursă foto: Mediafax

Oficialul rus a opinat că publicarea transcriptului convorbirii telefonice dintre Trump şi Zelenski demonstrează că purtarea de discuţii cu autorităţile de la Washington este periculoasă, întrucât publicarea acestor informaţii duce la o schimbare a formatului relaţiilor dintre state.

„Împărtăşesc opinia potrivit căreia acest lucru (dezvăluirea discuţiei dintre cei doi lideri, n. red.) modifică în mod evident (...) formatul relaţiilor dintre state, dintre lideri, dintre politicieni. Pentru că acum, la trei zile după acest scandal, toată lumea înţelege că este periculos să suni la Washington, să discuţi şi să te întâlneşti cu ei”, a declarat Zakharova în cadrul unui interviu acordat duminică unui post rus de televiziune.

Diplomatul rus a mai spus că există consecinţe negative ale deciziei Washingtonului de a face publice informaţiile privind discuţiile dintre Trump şi Zelenski. „Fără nicio îndoială, acest lucru a fost făcut pentru a distrage atenţia de la problemele de interes pentru comunitatea internaţională”, a spus ea.

Zakharova a mai spus că publicarea acestor informaţii la nivel oficial este diferită faţă de cazurile în care conţinutul unor convorbiri private este făcut public de hackeri. „Activităţile hackerilor sunt infracţiuni. Dar vorbim despre altceva. Vorbim despre o decizie intenţionată de a publica informaţii sensibile, iar această decizie poate duce la anumite consecinţe, cum ar fi în acest caz”, a spus oficialul rus.

Donald Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei investigarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. Cazul a fost sesizat Departamentului Justiţiei şi Congresului de către un angajat al Agenţiei Centrale pentru Informaţii (CIA), afirmă surse citate de cotidianul The New York Times şi de agenţia Associated Press.