30 august 2021

Marea Britanie vrea să facă un regiment cu militari afgani din forţele pentru operaţii speciale, similar celui format cu gurkas

Florin Jipa

Militarii afgani din forţele pentru operaţii speciale ar putea forma un nou regiment în forţele terestre britanice, conform the Telegraph, care citează oficiali guvernamentali.

Sursă foto: Profimedia

Câteva sute de militari afgani foarte bine instruiţi de trupe de elită britanice au fost evacuaţi în Marea Britanie, în ultima săptămână. Aceştia ar putea forma un nou regiment, similar celui cu militari din Nepal, denumit Gurkas.

Conform sursei citate, mai multe ministere lucrează pentru a stabili baza legală a acestui proces.

Pe 28 august, ultimii militari britanici şi afgani au părăsit Afganistanul, ei contribuind la transportarea a peste 15.000 de persoane, din care doar 5.000 sunt din Regatul Unit.

Patru afgani se instruiesc deja în Academia Militară Regală Sandhurst, iar alţi trei vor începe pregătirea săptămâna viitoare.

Tom Tugendhat, preşedintele comisiei pentru afaceri externe a declarat: „ Am instruit şi am luptat alături de mulţi militari afgani care acum sunt în Regatul Unit. Ei şi-au probat loialitatea de mii de ori. Dacă vor dori să servească, ar trebui să le mulţumim. Mi-ar plăcea să văd un regiment cu cercetaşi afgani.”