12 aprilie 2024

Marea Britanie va dota navele de război cu lasere DragonFire, pentru doborârea dronelor, din 2027, cu cinci ani mai devreme

Tiberiu Sabo

Ministerul britanic al Apărării a declarat vineri că va instala lasere pe navele de război concepute pentru a doborî dronele începând din 2027, cu cinci ani mai devreme decât se preconiza anterior, în cadrul unor reforme menite să accelereze implementarea de noi tehnologii militare.

Sursă foto: Royal Navy

Ministerul britanic al Apărării a arătat că laserele pot trage asupra oricărei ţinte vizibile în aer, la un cost de aproximativ 10 lire sterline pe lovitură, şi au o precizie echivalentă cu cea de a lovi o monedă de la un kilometru distanţă.

Anterior, se preconiza că laserele DragonFire vor fi lansate începând cu anul 2032

Laserele folosesc un fascicul intens de lumină pentru a străpunge o ţintă, a precizat Ministerul Apărării, ceea ce înseamnă că s-ar putea dovedi a fi o alternativă ieftină pe termen lung pentru doborârea dronelor.

"Într-o lume tot mai periculoasă, abordarea noastră privind achiziţiile militare se schimbă odată cu ea", a declarat secretarul Apărării, Grant Shapps. "DragonFire arată ce are mai bun Marea Britanie în tehnologia militară", a mai arătat el.