23 noiembrie 2022

Marea Britanie transferă Ucrainei, pentru prima dată, elicoptere Sea King

Florin Jipa

Trei elicoptere militare britanice Sea King urmează să fie trimise în Ucraina, informează BBC, citându-l pe secretarul apărării din Marea Britanie, Ben Wallace.

Sursă foto: Twitter

Wallace a declarat că Marea Britanie va furniza, de asemenea, încă 1.000 de lovituri de artilerie Ucrainei. Pe 19 noiembrie, premierul britanic Rishi Sunak a anunţat un pachet de ajutor pentru apărare în valoare de 59 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include şi 125 de tunuri antiaeriene şi tehnologie pentru contracararea dronelor iraniene.

În ultimele şase săptămâni, piloţi şi tehnicieni s-au antrenat în Marea Britanie pentru utilizarea elicopterelor, în special pentru misiuni de căutare-salvare, arată BBC.

Elicopterele Sea King (Westland WS-61 Sea King) este versiunea britanică a aparatelor americane Sikorsky S-61 şi au fost scoase din cadrul unităţilor operative în 2018.

Ele au fost folosite de Forţele Navale şi Forţele Aeriene britanice într-o gamă mare de misiuni, de la cercetare, lupta anti-submarin, război electronic, căutare şi salvare etc.

Funcţie de senzorii şi sistemele de armament cu care vor veni echipate, aceste elicoptere vor putea fi folosite de armata ucraineană într-o mare varietate de misiuni.