05 iulie 2018

Marea Britanie solicită Rusiei detalii despre agentul neurotoxic Novichok după incidentul de la Amesbury

Mircea Olteanu

Ministrul britanic pentru Securitate, Ben Wallace, a solicitat Rusiei să ofere detalii privind atacul cu agentul neurotoxic Novichok ce l-a vizat pe fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica sa, după ce doi cetăţeni britanici au intrat în contact cu aceeaşi substanţă, informează agenţia Reuters.

[ English Version HERE ]

 

"Statul rus ar putea îndrepta această «nedreptate», ne-ar putea spune ce s-a întâmplat, ce au făcut şi să completeze unele dintre lacunele semnificative pe care încercăm să le acoperim", a declarat Ben Wallace.

"Ei (ruşii) sunt cei care ar putea oferi toate indiciile necesare pentru a menţine oamenii în siguranţă", a adăugat oficialul britanic.

Doi cetăţeni britanici, descoperiţi în stare de inconştienţă în localitatea Amesbury, situată la mică distanţă de Salisbury, sunt în stare critică după ce au fost expuşi la substanţa Novichok, un agent neurotoxic dezvoltat în secret de Uniunea Sovietică şi care a fost folosit în cazul Skripal.

Marea Britanie, Statele Unite şi Uniunea Europeană au atribuit Rusiei atacul chimic care i-a vizat pe 4 martie pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury.

Moscova a negat acuzaţiile şi a cerut Marii Britanii să ofere dovezi că atacul chimic din orăşelul Salisbury nu a fost comis de serviciile secrete britanice, avertizând că, în caz contrar, va considera că este o agresiune la adresa unor cetăţeni ruşi.

Vladimir Shamanov, şeful comisiei pentru Apărare din Parlamentul de la Moscova, a declarat joi că Marea Britanie ar trebui să ceară ajutorul experţilor ruşi în ceea ce priveşte anchetarea incidentului de la Amesbury