12 decembrie 2023

Marea Britanie şi Norvegia anunţă oficial crearea „Coaliţiei maritime pentru Ucraina”

Andreea Soare

Marea Britanie şi Norvegia au anunţat oficial, luni seară, crearea unei coaliţii maritime pentru Ucraina, care va fi responsabilă de întărirea capabilităţilor navale ale ţării aflate în război cu Rusia, scrie Pravda.

Sursă foto: X

Anunţul a fost făcut la Londra de către Grant Shapps, secretarul britanic de apărare, şi omologul său norvegian, Bjorn Aril Gram. Decizia creării acestei coaliţii a fost luată în timpul ultimei întâlniri a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, în format Ramstein.

Coaliţia de Capabilităţi Maritime va oferi Ucrainei sprijin pe termen lung atât din partea Marii Britanii şi a Norvegiei, cât şi a altor ţări. Principalul obiectiv este transformarea forţelor navale ucrainene, prin aducerea acestora la un nivel mare de interoperabilitate cu forţele NATO.

Potrivit comunicatului de presă publicat în urma întâlnirii oficialilor britanici şi norvegieni, coaliţia maritimă va lucra îndeaproape cu forţele navale ucrainene şi ministerul apărării pentru dezvoltarea unor capabilităţi maritime, inclusiv a unei forţe maritime în Marea Neagră, pentru continuarea dezvoltării unui corp maritim ucrainean şi a unor nave de patrulare pentru apărarea căilor navigabile de coastă şi interioare.

Ca parte a acestei coaliţii, Marea Britanie şi Norvegia au anunţat şi transferul a două nave vânător de mine din clasa Sandown către Ucraina. De asemenea, Kievul va primi şi 20 de vehicule amfibii Viking şi 23 de ambarcaţiuni  de viteză.