15 iulie 2023

Marea Britanie se pregăteşte de un atac surpriză al Rusiei: avioanele vor fi dispersate din baze, iar piloţii se antrenează pentru a decola de pe autostrăzi

Florin Jipa

Marea Britanie ia în considerare operarea avioanelor F-35B din locaţii dispersate pentru a evita concentrarea aeronavelor în Baza Aeriană Marham, care ar putea fi supusă unui atac surpriză, arată The Drive.

Sursă foto: Wikimedia

În timp ce Forţele Aeriene Regale din Marea Britanie au început deja să extindă opţiunile de unde îşi pot opera avioanele Typhoon, anunţul că F-35B sunt planificate să fie utilizate şi de pe autostrăzi este o dezvoltare nouă, dar una care are un sens considerabil, având în vedere capacităţile de decolare scurtă şi aterizare verticală (STOVL) ale avionului stealth.

Cele mai recente planuri au fost dezvăluite astăzi de generalul Harvey Smyth, comandantul Forţei Aeriene şi Spaţiale ale RAF, în timpul Conferinţei Globale a Şefilor Aerului şi Spaţiului de la Londra şi au fost raportate pentru prima dată de Steve Trimble, editorul de apărare al Săptămânii Aviaţiei, arată War Zone.

Decolarea / aterizarea folosind autostrăzile necesită plasarea unor covoraşe din aluminiu AM-2 de-a lungul unei benzi de autostradă, de până la 1.500 de metri lungime. Acest lucru este suficient pentru ca avioanele stealth să efectueze decolări scurte şi aterizări verticale, protejând în acelaşi timp drumul de sub ele. Astfel, evacuarea gazelor fierbinţi la motorul F-35B nu va provoca deteriorarea suprafeţelor drumurilor, precizează sursa citată.