04 octombrie 2018

Marea Britanie: Rusia se află în spatele atacurilor cibernetice globale; MAE susţine afirmaţia

Marinela Sarbu

Marea Britanie a acuzat Serviciul rus de Informaţii Militare că a condus o serie de atacuri cibernetice care au avut ca scop subminarea democraţiilor occidentale, prin semănarea confuziei în toate domeniile, de la sport la transport şi alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA, relatează Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Într-o evaluare britanică bazată pe activitatea Centrului Naţional de Securitate Cibernetică ​​(CNSC), Serviciul de Informaţii Militare ruseşti (GRU) a stat în spatele mai multor atacuri cibernetice, folosind o reţea de hackeri pentru a răspândi confuzie în întreaga lume.

GRU, a afirmat Marea Britanie, a fost aproape sigur în urma atacurilor din 2017 ale BadRabbit şi ale Agenţiei Mondiale Anti-Doping din 2017, a hack-ului Comitetului Naţional Democrat (DNC) în 2016 şi a furtului de e-mailuri de la un post de televiziune din Marea Britanie în 2015.

"Acţiunile GRU sunt nesăbuite şi nediscriminatorii: încearcă să submineze şi să intervină în alegerile din alte ţări", a declarat ministrul britanic de Externe Jeremy Hunt.

"Mesajul nostru este clar, împreună cu aliaţii noştri, vom expune şi vom răspunde la încercările GRU de a submina stabilitatea internaţională", a spus Hunt. Marea Britanie consideră că guvernul rus este responsabil pentru atacuri.

Deşi mai puţin cunoscut decât KGB-ul de odinioară puternic al Uniunii Sovietice, serviciul militar de informaţii al Rusiei a jucat un rol major în unele dintre cele mai importante evenimente ale secolului trecut, de la criza rachetelor cubaneze până la anexarea Crimeei.

Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) a transmis, joi, că sprijină Marea Britanie şi Irlanda de Nord în combaterea atacurile cibernetice, exprimându-şi solidaritate cu afirmaţiile ministrul de Externe britanic, Jeremy Hunt, care a acuzat Rusia că se află în spatele acţiunilor.

„Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă solidaritatea cu Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord în raport cu declaraţia publicată de către Ministerul afacerilor externe britanic cu privire la acţiunile cibernetice ostile. România, în calitate de stat membru UE şi NATO, situat în proximitatea unor regiuni marcate de instabilitate, se confruntă la rândul său cu astfel de provocări.”, potrivit unui comunicat de presă al MAE remis, joi, MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, ministerul şi autorităţile române cu responsabilităţi în domeniu vor coopera cu Marea Britanie, cât şi cu alţi aliaţi sau parteneri, în luarea unor măsuri concrete pentru prevenirea şi combaterea agresiunilor cibernetice.MAE român şi-a reafirmat angajamentul ferm de a coopera cu Marea Britanie în vederea limitării şi prevenirii agresiunilor cibernetice.