14 aprilie 2021

Marea Britanie, prima ţară care anunţă retragerea din Afganistan, după SUA

Andreea Soare

Marea Britanie va retrage aproape toţi militarii din Afganistan, în contextul anunţului făcut de preşedintele Joe Biden, marţi, potrivit căruia toţi soldaţii SUA vor părăsi teritoriul afgan până la 11 septembrie 2021, anunţă The Times.

Sursă foto: Profimedia

În acest moment, în Afganistan sunt în jur de 750 de soldaţi britanici, iar sursele The Times susţin că aceştia nu s-ar descurca acolo fără sprijinul americanilor, întrucât se bazează pe bazele şi infrastructura acestora.

Marea Britanie a început, astfel, să realizeze planuri pentru a preda guvernului controlul academiei „Sandhurst in the sand” din Kabul, unde trupele britanice antrenau soldaţii afgani.

De la începutul operaţiunilor, în octombrie 2001, 454 de militari britanici şi-au pierdut viaţa în Afganistan pe durata misiunilor, dintre aceştia 405 murind în urma unor acţiuni ostile, iar 49 din cauza unor răni, accidente, boli sau din cauze care încă nu au fost identificate oficial.

Preşedintele Biden a anunţat, marţi, că va retragere toţi soldaţii până la 11 septembrie. Retragerea se va finaliza până la cea de-a 20-a comemorare a atacurilor din 11 septembrie 2001, care au atras Statele Unite în cel mai lung război din istoria recentă a ţării.

Planul anunţat anul trecut de Donald Trump stabilea ca dată limită pentru retragere 1 mai. Astfel, planul pe care Joe Biden ar urma să îl facă public astăzi ar urma să depăşescă data stabilită printr-un acord de Donald Trump, autorităţile din Afganistan şi talibani.

Oficial, există 2.500 de soldaţi americani în Afganistan, dar numărul fluctuează. Există, de asemenea, şi alţi 7.000 soldaţi din ţări membre NATO sau partenere.