18 decembrie 2018

Marea Britanie mobilizează mii de militari pentru o eventuală criză de amploare generată de Brexit

Mihai Draghici

Marea Britanie va mobiliza aproximativ 3.500 de militari pentru o eventuală situaţie de criză generată de ieşirea din Uniunea Europeană fără un acord privind viitoarele relaţii bilaterale, a anunţat marţi ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson.

Sursă foto: Mediafax

Gavin Williamson a declarat în Camera Comunelor că nu a primit încă o "solicitare formală" pentru susţinere în cazul ieşirii ţării din Uniunea Europeană fără un acord post-Brexit.

Dar "noi vom avea 3.500 de militari puşi la dispoziţie - activi şi rezervişti - pentru a oferi susţinere oricărui departament guvernamental în orice situaţie de urgenţă", a precizat Gavin Williamson, citat de publicaţia Evening Standard.

Potrivit experţilor, militarii probabil vor primi sarcini de securizare a frontierelor, în special în Canalul Mânecii, de a păzi obiective importante şi a de efectua transporturi speciale.

"Este o procedură de rutină ca Ministerul Apărării să elaboreze planuri de urgenţă. Dacă ni se va cere, vom fi pregătiţi să oferim asistenţă autorităţilor civile pentru o serie de sarcini. Este absolut corect ca Guvernul să se asigure că suntem pregătiţi şi că avem resursele necesare pentru orice scenariu asociat ieşirii din UE în martie" 2019, a explicat Gavin Williamson.

Guvernul Theresa May a alocat 4 miliarde de lire (4,45 miliarde de euro) pentru pregătirile necesare ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.