10 iulie 2020

Marea Britanie împrumută Forţelor Speciale ale Estoniei patru blindate Jackal pentru dislocarea acestora în Mali

Andreea Soare

Ministrul pentru Forţele Armate ale Marii Britanii, James Heappey, a confirmat împrumutul a patru vehicule blindate Jackal şi a ajutorului oferit soldaţilor de alită ai Armatei estoniene, în materie de pregătire, care va dura trei săptămâni, transmite Guvernul Marii Britanii, într-un comunicat de presă.

Sursă foto: Profimedia

„Aceste echipamente vor ajuta trupele estoniene pe durata dislocării în afara graniţelor, în regiunea Sahel, Africa, unde vor lupta împotriva teorismului islamic, şi este un alt exemplu al parteneriatului consolidat dintre Marii Britanie şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai săi din cadrul NATO”, a declarat ministrul pentru Forţele Armate.

„Pentru că am fost în misiuni în Afganistan alături de estonieni, am fost martorul excelenţei Armatei acestora şi al prieteniei dintre cele două naţiuni. Cu vehiculele Jackal 2, Armata Estoniei va fi echipată cu un vehicul de luptă performant, pe durata participării acestora la eforturile internaţionale de combatere a terorismului”, se arată în comunicat.

De asemenea, este precizat faptul că acest împrumut va ajuta soldaţii estonieni să se deplaseze în Sahel, unde prezenţa lor va amplifica eforturile Marii Britanii de combatere a rutelor de migraţie ilegale către Europa şi a grupurilor teroriste din regiune.

Împrumutul va dura până în martie 2021 sau chiar mai târziu, dacă vehiculele Coyote, pe caer Estonia ar urma să le primească, nu vor ajunge la timp.

Vehiculele Jackal, concepute ca un „system de apărare cu mobilitate crescută”, este realizat pentru a proteja personalul împotriva exploziilor întâlnite pe marginea drumului şi a atacurilor prin intermediul minelor. Acestea permit deplasarea pe terenuri accidentate şi deţin o suspensie airbag unică.