05 martie 2023

Marea Britanie dublează numărul de tancuri Challenger 2 pentru Ucraina

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter

Într-un interviu acordat Radioului Libertatea, Vadym Prystayko, ambasadorul Ucrainei la Londra, a declarat că Marea Britanie a dublat numărul de tancuri Challenger 2 pentru Ucraina, după vizita preşedintelui Volodimir Zelenski.

Astfel, Marea Britanie va livra Ucrainei 28 de tancuri, necesare dotării unui batalion. Diplomatul ucrainean a precizat că se aşteaptă un moment similar tancurilor să se întâmple şi cu avioanele de vânătoare şi se aşteaptă la furnizarea unor Eurofighter Typhoon din partea Marii Britanii.

Marea Britanie a transferat echipamente militare Ucrainei în 2022 în valoare de 2,3 miliarde lire sterline, plasând ţara pe locul doi, după Statele Unite.

De asemenea, Marea Britanie este implicată într-un amplu proces de antrenament al militarilor ucraineni, 25.000 de recruţi dintr-un total de peste 70.000 fiind deja pregătiţi de militarii britanici.

Marea Britanie livrează Ucrainei şi 31 de obuziere autopropulsate de 155 mm, AS-90, dar este aşteptată cu interes decizia de a livra rachete de croazieră Storm Shadow, care se lansează de pe aeronave şi are o rază de acţiune de 560 km.