17 martie 2023

Marea Britanie cumpără 14 obuziere Archer de 155 de mm pentru a reface stocurile reduse din cauza ajutorului oferit Ucrainei

Andreea Soare

Armata Britanică va cumpăra sisteme de artilerie suedeze Archer, de 155 de mm, pentru a umple golurile lăsate în stocuri de ajutorul oferit Ucrainei, în contextul invaziei Rusiei, a anunţat Guvernul Marii Britanii, joi, scrie Defense News.

Sursă foto: Army.MOD.UK

Paisprezece sisteme de artilerie dezvoltate de BAE Systems Bofors, partea britanică a companieie suedeze, sunt comandate în regim de urgenţă pentru armată, însă militarii britanicii ar putea primi chiar mai multe arme, mai scrie sursa citată. Un oficial britanic din cadrul ministerului apărării a declarat pentru Defense News că se ia în calcul posibilitatea de a cumpăra mai multe echipamente de la guvernul suedez. Încă nu a fost semnat un contract pentru obuzierele Archer, însă acesta va fi încheiat în curând. Negocierile au durat doar două luni, demonstrând urgenţa achiziţiei.

„Primele 14 sisteme de artilerie Archer vor fi transferate Armatei Britanice în această lună şi vor deveni complet operaţionale până în aprilie anul viitor, reprezentând o înlocuire temporară a sistemelor de artilerie AS90 32 pe care UK le-a oferit forţelor armate ale Ucrainei”, a transmis Ministerul Britanic al Apărării.

Obuzierele Archer au o rază de acţiune de două ori mai mare decât AS90, o mai mare mobilitate operaţională, mai mare disponibilitate şi timp redus pentru acţiune. Sunt manevrate de 3 sau 4 persoane, spre deosebire de 5 persoane, pentru AS90.

Marea Britanie susţine că această achiziţie va umple un gol în capabilităţile Armatei, până când va fi cumpărat un nou sistem, ca parte a programului Mobile Fires Platform, programat pentru livrare la finalul acestui deceniu.

Generalul-locotenent Sharon Nesmith, şeful adjunct al Statului Major Britanic, a declarat: „Archer are o rază de acţiune mai mare şi este mai rapid decât orice alt sistem de artilerie pe care l-a avut în serviciu Armata Britanică”.

Şi Ucraina primeşte sisteme Archer de la Suedia, pentru a lupta împotriva forţelor invadatoare ale Rusiei. Armata Suedeză are aproape 48 de obuziere pe roţi, iar în mijlocul anului trecut a semnat încă un contract cu BAE Systems pentru încă 24 de obuziere.