05 iulie 2018

Marea Britanie cere explicaţii Rusiei după noul incident neurotoxic

Mihai Draghici

Ministrul britanic de Interne, Sajid Javid, a somat Rusia să ofere explicaţii în legătură cu utilizarea substanţei neurotoxice Noviciok, după un nou incident produs pe teritoriul britanic, în orăşelul Whiltshire, situat în apropierea zonei în care au fost atacaţi în martie Serghei şi Iulia Skripal.

Două persoane - Charlie Rowley, în vârstă de 45 de ani, şi Dawn Sturgess, în vârstă 44 de ani - au fost expuse unei substanţe neurotoxice într-o casă din Amesbury (Whiltshire) şi sunt în stare critică.

Sajid Javid a confirmat că substanţa toxocă este Noviciok, similară cu cea folosită în atacul produs în martie în Salisbury, care l-a vizat pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia Skripal. Noul incident este investigat de 100 de agenţi pentru combaterea terorismului.

"Este total inacceptabil ca cetăţenii noştri să fie vizaţi deliberat ori accidental sau ca străzile noastre, parcurile şi oraşele să fie zone pentru aruncarea deşeurilor toxice", a declarat Sajid Javid în Camera Comunelor. "A venit momentul ca statul rus să iasă şi să explice tot ce s-a întâmplat", a spus el.

Rusia a negat orice implicare în atacurile neurotoxice din Marea Britanie, sugerând că ar fi vorba de o înscenare care să genereze actuala criză diplomatică de amploare.

Ambasada Rusiei în Olanda denunţă vehement acuzaţiile Marii Britanii

Ambasada Rusiei în Olanda a respins vehement acuzaţiile Marii Britanii privind implicarea Moscovei în noul incident neurotoxic produs pe teritoriul britanic.

"Cât de proastă ar fi Rusia în opinia britanicilor încât să utilizeze din nou aşa-numita substanţă Noviciok în timpul Campionatului Mondial de Fotbal? (...)", a transmis ambasada rusă din Olanda prin Twitter.

Marea Britanie a cerut Rusiei explicaţii după noul incident neurotoxic soldat cu rănirea a două persoane.