24 iunie 2019

Marea Britanie avertizează cu privire la riscul izbucnirii unui război accidental între SUA şi Iran

Mircea Olteanu

Marea Britanie nu consideră că Statele Unite sau Iranul îşi doresc un război, însă Londra este preocupată de posibilitatea declanşării unui conflict accidental, a declarat Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, potrivit cotidianului The New York Times.

Sursă foto: Mediafax

"Suntem foarte preocupaţi: nu credem că vreuna din părţi doreşte un război, dar suntem foarte îngrijoraţi că am putea să ne trezim cu un război accidental şi facem tot ce putem pentru a detensiona lucrurile", a afirmat Hunt pentru postul radio BBC.

Hunt a mai afirmat că Marea Britanie discută cu SUA în legătură cu "situaţia foarte periculoasă din Golf".

"Facem tot ce putem pentru a detensiona situaţia", a conchis oficialul britanic.

În contextul amplificării tensiunilor militare cu Iranul după retragerea SUA din Acordul atomic cu Teheranul, în ultimele două luni, Pentagonul a trimis în regiune portavionul USS Abraham Lincoln şi grupul naval aferent, care are circa 70 de avioane de atac, precum şi trei distrugătoare din clasa Arleigh Burke. De asemenea, au fost trimise bombardiere B52 în Qatar şi avioane F-35 şi F-15 în Emiratele Arabe Unite. În plus, în Bahrain se află Flota a V-a a SUA şi militari ai Unităţii navale de reacţie rapidă 22.

Preşedintele american Donald Trump a declarat, vineri, că pregătise un atac asupra Iranului, dar l-a anulat în ultimul moment, pentru a evita producerea de victime.