02 septembrie 2019

Marea Britanie analizează opţiunea trimiterii unor drone în Golful Persic pe fondul tensiunilor cu Iran

Teodora Marinescu

Marea Britanie ia în considerare trimiterea dronelor în regiunea Golfului Persic, în contextul relaţiilor tensionate pe care le are cu Iranul, a infomat luni site-ul postului Sky News.

Sursă foto: Mediafax

Dronele ar putea ajuta la supravegherea regiunii în timp ce vasele britanice însoţesc petrolierele cu steagul Marii Britanii prin Strâmtoarea Ormuz.

Forţele Aeriene Regale ale Marii Britanii (RAF) deţin mai multe drone care în prezent se află în Kuweit, însă acestea ar putea fi redistribuite dacă o astfel de decizie va fi luată.

Ofiţerii de rang înalt din Marina britanică au informat că situaţia este în continuare tensionată.

Pe data de 4 iulie, forţele britanice au oprit şi sechestrat tancul petrolier Grace 1, sub pavilion panamez, pe baza suspiciunilor că nava urma să transporte petrol în Siria, încălcând sancţiunile impuse regimului de la Damasc de Uniunea Europeană. Iranul respinge acuzaţiile în acest sens.

Două săptămâni mai târziu, forţele iraniene au sechestrat un tanc petrolier britanic în apropiere de Strâmtoarea Ormuz, citând presupuse încălcări ale legislaţiei privind navigaţia maritimă. Guvernul de la Londra consideră această acţiune ca fiind ilegală.

După sechestrarea tancului petrolier britanic de către forţele iraniene, mai multe ţări, inclusiv Marea Britanie, au anunţat că vor participa la o misiune coordonată de Statele Unite pentru securizarea Golfului Persic prin contracararea acţiunilor Iranului.