10 mai 2022

Marea Britanie afirmă că va lua toate măsurile necesare pentru a proteja pacea în Irlanda de Nord

Iulian Moşneagu

Marea Britanie a declarat marţi că va lua toate măsurile necesare pentru a proteja pacea în Irlanda de Nord, în timp ce a îndemnat Uniunea Europeană să dea dovadă de imaginaţie în discuţiile pentru a rezolva problemele legate de normele comerciale post-Brexit.

Sursă foto: Mediafax

Londra şi Bruxelles încearcă de luni de zile să iasă din impasul în care se află acordul, care a creat de fapt o frontieră vamală în mare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit pentru a păstra frontiera terestră deschisă a provinciei cu Irlanda, stat membru al UE, relatează Reuters.

Marea Britanie doreşte o revizuire completă a acordului şi a lăsat să se înţeleagă posibilitatea de a suspenda unilateral o parte a acestuia dacă nu se poate ajunge la un nou acord cu UE, în timp ce UE caută schimbări în cadrul termenilor acordului existent.

"Vom continua să discutăm cu UE, dar nu vom permite ca acest lucru să stea în calea protejării păcii şi stabilităţii în Irlanda de Nord", se arată într-un document de informare britanic publicat marţi pentru a însoţi noua agendă legislativă a guvernului.

"Îi îndemnăm pe partenerii noştri din UE să lucreze cu noi, cu o nouă imaginaţie şi flexibilitate, pentru a realiza acest lucru".

Un purtător de cuvânt al premierului Boris Johnson a declarat că nu a fost luată încă nicio decizie cu privire la următorii paşi.

Blocajul privind aşa-numitul Protocol pentru Irlanda de Nord blochează formarea unui nou executiv în provincia britanică, după alegerile de săptămâna trecută.

Partidul naţionalist irlandez Sinn Fein, care acceptă protocolul având în vedere obiectivul său de unificare a Irlandei, a devenit cel mai mare partid în alegeri, în timp ce Partidul Democratic Unionist (DUP), care se teme că protocolul erodează legăturile cu restul Regatului Unit, a căzut pe locul al doilea.