14 aprilie 2025

MApN vrea să cumpere drone pentru Forţele Navale de la o companie din SUA. Firme din România sunt supărate că nu se organizează licitaţie şi nu au şansa să participe la înzestrarea Armatei

Florin Jipa

România a transformat o excepţie, achiziţiile guvern la guvern, în regulă. Sistemele de rachete PATRIOT, HIMARS şi NSM, transportoarele Piranha 3 şi 5, dronele Bayraktar, blindatele JLTV Oshkosh, aeronavele F-16, bombe şi rachete de aviaţie, nave vânătoare de mine etc au fost toate achiziţionate fără licitaţie şi de cele mai multe ori fără offset.

Sursă foto: Wikimedia - Drona MQ-35 V-BAT

Acum se pregăteşte un nou contract, tot prin acordare directă guvern la guvern, cu compania Shield AI.

Surse din industria autohtonă de apărare ne-au transmis, însă, că achiziţia de drone, fără organizarea unei licitaţii, este în detrimentul industriei naţionale, unde multe companii au experienţă în dezvoltarea acestor tipuri de drone, unele fiind folosite inclusiv de Armata Ucrainei.

„Industria de drone din România s-a dezvoltat mult, inclusiv softurile de inteligenţă artificială. Multe companii au exportat în Ucraina, unde şi-au testat produsele şi le-au perfecţionat pentru a face faţă câmpului de luptă, inclusiv războiului electronic”, a transmis o sursă din industria de apărare care şi-a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Presa din România a raportat de intenţia Ministerului român al Apărării de a achiziţiona sisteme aeriene fără pilot MQ-35A V-BAT, considerate aparate de ultimă generaţie, cu lansare şi aterizare pe verticală, dezvoltate de compania americană Shield AI.

Această achiziţie ar urma după ce primul sistem de drone V-BAT (4 aparate per sistem) sunt donate din partea SUA prin facilitatea Maritime Domain Awareness. Valoarea donaţiei pentru primul sistem cu patru drone se ridică la aproximativ 18 milioane de dolari, iar sistemul va ajunge la Forţele Navale până la sfârşitul anului 2025.

„Într-o a doua etapă, Forţele Navale vor face o achiziţie directă guvern la guvern (G2G) cu SUA de circa 30 de milioane de dolari pentru încă două sisteme V-BAT (opt aparate de zbor)”, a transmis Libertatea pe 25 februarie.

Şi dronele MQ-35A V-BAT au fost testate în Ucraina, la începutul anului, fiind folosite în misiuni de cercetare, pentru identificarea ţintelor. Acestea au fost lansate de la 40 de km depărtare de front şi au zburat 100 de km în adâncimea forţelor ruseşti, unde au identificat mai multe tipuri de rachete, transmiţând coordonatele Armatei Ucrainei.

Forţele Navale urmează să primească rachetele NSM în curând şi are nevoie de sisteme fără pilot pentru a identifica ţintele pe mare.

Una din marile probleme ale securităţii României o reprezintă starea jalnică a industriei de apărare, dar acest lucru se datorează în mare parte chiar Ministerului Apărării Naţionale, care insistă în contracte guvern la guvern, fără să acorde şansa companiilor româneşti să participe.

De asemenea, multe companii europene sunt supărate pe această politică, de altfel, Monitorul Apărării şi Securităţii a realizat în trecut un interviu cu vicepreşedintele companiei de rachete europene MBDA.