05 noiembrie 2020

MApN va achiziţiona 250 de Dustere militare cu 32 milioane de lei

Florin Jipa

Ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă, a anunţat, joi, că MApN va achiziţiona, până la finalul anului, aproximativ 250 de vehicule Duster, varianta militară, pentru suma de 32 milioane de lei.

Sursă foto: MApN - presa militară, parada Bucureşti 2013

Nicolae Ciucă a făcut anunţul în timpul bilanţului la un an de la preluarea mandatului.

Dacia în variante militare, cu mitralieră comandată şi Pick-up, au fost prezentate prima dată la parada militară din 2013. Proiectul a fost dezvoltat de compania din Piteşti, în colaborare cu Departamentul pentru Armamente al MApN.

Ciucă a mai precizat că MApN a ajutat economia naţională, în acest an, cu aproape 4 miliarde de lei. Cei mai mulţi bani dintre aceştia, 2,3 miliarde lei, au fost cheltuiţi pe echipamente, materiale şi lucrări de infrastructură.

A fost pentru prima dată când un oficial a vorbit şi despre compensaţiile financiare de tip off set în urma achiziţiilor din străinătate. Nicolae Ciucă a spus că 1,01 miliarde de lei au intrat în economia românească în urma contractelor pentru platforme auto (camioane) şi pentru transportoarele blindate Piranha 5.

Restul de bani, de aproape 0,6 miliarde de lei, au fost cheltuiţi pentru bunuri şi servicii.

Nicolae Ciucă a mai spus că MApN a cheltuit 53,7 milioane de lei pentru sprijinirea efortului anti-COVID-19, din care a cumpărat şi două spitale militare de campanie ROL 2, care au fost instalate la Constanţa şi Timişoara.

Referitor la desfăşurarea unei parade militare anul acesta, ministrul Apărării a spus că nu s-a luat o decizie, dar se vor desfăşura activităţile funcţie de evoluţua cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2.