25 iulie 2018

MApN trimite miercuri două aeronave şi 20 de militari în Grecia, în sprijinul autorităţilor elene

Firuta Flutur

O aeronavă C-27 J Spartan şi o aeronavă C-130 Hercules, precum şi cei aproximativ 20 de militari, membri ai echipajelor şi personal auxiliar, vor decola spre Grecia miercuri, în jurul orei 10.00, din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Sursă foto: Mediafax

Aeronava C-27 J Spartan, care este configurată pentru stingerea incendiilor, precum şi aeronava C-130 Hercules, trimisă pentru sprijin logistic, sunt puse la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale în cadrul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene care coordonează răspunsul la dezastrele naturale şi provocate de om la nivelul Uniunii Europene.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că până în momentul de faţă nu sunt informaţii potrivit cărora ar fi cetăţeni români printre victimele incendiilor de vegetaţie din Grecia, adăugând că MAE ţine legătura în permanenţă cu autorităţile elene.

"Până la ora actuală nu există niciun fel de informaţie referitoare la victime care să fie cetăţeni români în incendiul din Grecia. Ambasada noastră este într-un contact direct cu Ministerul elen de Externe pe un grup de whatsapp şi orice informaţie pe care o vom primi din partea autorităţilor elene vor fi aduse cunoştinţa tuturor. Deci nu e nicio problem pentru moment", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, miercuri pentru MEDIAFAX.

Acesta a adăugat că MAE a anunţat o recomandare pentru românii care vor să tranziteze Grecia, de a evita zonele afectate şi că deja a fost activat Mecanismul de protecţie civilă al UE, astfel încât şi România oferă sprijin Republicii Elene.

"Noi am anunţat şi o recomandare privind evitarea de către români a zonei în care se petrece acest incendiu foarte mare şi sperăm ca lumea să înţeleagă că există o anumită stare de incertitudine în această zonă.
În cursul zilei de ieri (marţi – n.r.) a fost pus în aplicare Mecanismul Uniunii Europene de sprijin pentru catastrofe naturale, ceea ce înseamnă că toate ţările UE, în funcţie de posibilităţi şi de relaţiile pe care le au şi de distanţa la care se află, să poată fi implicate în stingerea incendiului de pădure. În cazul nostru, fiind vorba despre o ţară cu care avem relaţii foarte apropiate, excelente relaţii politice şi de altă natură, autorităţile române examinează în cursul acestei zile măsuri concrete de sprijin pentru participarea României la stingerea incendiului", a completat Meleşcanu.

Întrebat de MEDIAFAX care vor mai fi ajutoarele venite din partea României, pe lângă cele două aeronave configurate pentru stingerea incendiilor şi sprijin logistic, Teodor Meleşcanu a răspuns: "Ajutorul va fi şi în funcţie de cerere. Mecanismul European funcţionează pe baza cererilor din partea ţărilor care sunt confruntate cu asemenea evenimente şi în funcţie şi de disponibilităţile pe care le avem, fără îndoială că vom căuta să sprijinim într-un moment greu Grecia în această perioadă".

Bilanţul incendiilor de vegetaţie de la periferia oraşului Atena se ridică la cel puţin 74 de morţi şi 556 de răniţi, anunţă autorităţile locale, citate de site-ul cotidianului La Repubblica.Mii de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele din cauza incendiilor, iar sute de pompieri depun eforturi pentru stingerea focului. Aproximativ 700 de persoane au fost salvate de echipele de intervenţie.