10 noiembrie 2023

MApN: tancurile Abrams nu costă 2.5 miliarde de dolari, cât a anunţat Departamentul de Stat, ci 1,07 miliarde, cât a aprobat Parlamentul. Vineri, România primeşte din SUA a doua aeronavă Hercules C-130H

Florin Jipa

Ministerul Apărării Naţionale salută notificarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe saşiu de tanc, muniţie şi stimulatoare pentru instruire şi precizează că maşinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forţelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află şi în dotarea armatei SUA.

Sursă foto: Profimedia

De asemenea, valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. „Conform legislaţiei americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare iniţială mai mare, de aproximativ 2.5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României şi Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziţia de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată şi aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranţa aprovizionării, MApN va implica industria naţională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat,” a mai adăugat MApN.

„Parteneriatul Strategic dintre România şi Statele Unite reprezintă unul dintre pilonii pe care se sprijină securitatea naţională şi contribuie în mod esenţial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre. Sistemele de rachete sol-aer Patriot şi cele sol-sol HIMARS, transportoarele blindate Piranha V,  aeronavele multirol F-16 – programe aflate deja în derulare, bateriile de coastă NSM ce vor fi livrate în viitorul apropiat, precum şi perspectiva înzestrării cu aeronavele de generaţia a V-a, F-35, pentru care România a optat deja în mod oficial, reprezintă cele mai importante dintre dimensiunile concrete ale cooperării militare bilaterale, care asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acţionăm ca pilon de stabilitate al NATO şi ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliaţii noştri”, a declarat ministrul Tîlvăr.

De asemenea, ministrul apărării naţionale a salutat cele mai recente livrări de tehnică de luptă americană – joi, 9 noiembrie, au ajuns în ţară primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru Forţele pentru Operaţii Speciale, iar astăzi, 10 noiembrie, la Baza 90 Aeriană Otopeni, are loc recepţia celei de-a doua aeronava Hercules C-130H, după transferul primei aeronave de acest tip în luna septembrie.