13 octombrie 2021

MApN: poliţia rutieră din Germania a oprit o coloană de blindate româneşti deoarece aveau scurgeri de material lichid

Florin Jipa

Ministerul Apărării Naţionale a fost nevoit să transmită, astăzi, precizări referitoare la faptul că o coloană de transportoare blindate româneşti a fost oprită de poliţia rutieră din Germania deoarece o maşină avea scurgeri de material lichid.

Sursă foto: SMFT

Militarii români participau la exerciţiului „Green Griffin 21”, organizat în perioada 27 septembrie – 8 octombrie în poligonul Klientz din Germania, cu transportoare blindate tip TAB B33 „Zimbrul”, aparţinând Batalionului 812 Infanterie „Şoimii Carpaţilor”, când, pe timpul executării unui marş pe roţi, la intrarea în localitatea Brandenburg, au fost opriţi de către poliţia rutieră germană, pentru motivul că un transportor blindat avea scurgeri de material lichid.

Verificările tehnice efectuate atât la plecare în cursă, cât şi după sesizarea primită, au exclus posibilitatea scurgerilor unor lichide de natură petrolieră (combustibil sau ulei). Lichidul scurs pe carosabil a fost identificat ca fiind apă pluvială provenită de la precipitaţiile abundente căzute pe timpul desfăşurării exerciţiului care, în scurgerea normală, a angrenat uşoare reziduuri de natură petrolieră depuse în timp pe circuitul de drenaj al transportoarelor. Aceste scurgeri au fost curăţate de către pompierii germani, cu autospeciale destinate acestui scop, a mai precizat MApN.

Ca măsură suplimentară de precauţie, coloana de blindate nu a mai continuat deplasarea pe roţi, tehnica fiind îmbarcată pe trailere şi transportată către locul de dispunere din poligon, unde au continuat activităţile prevăzute în planul exerciţiului.