13 iunie 2024

MApN: Piloţii ucraineni care vor fi antrenaţi la Feteşti nu vor executa misiuni de luptă. Aeronavele F-16 olandeze sunt folosite doar pentru antrenament

Florin Jipa

Ministerul Apărării Naţionale semnalează o ştire falsă apărută pe canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar, conform căreia analiştii militari ruşi susţin că „au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcţia regiunii Odesa – Insula Şerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de ţări din NATO, de la baza aeriană Feteşti, unde piloţii ucraineni sunt antrenaţi”. Aceeaşi sursă pro-Kremlin transmite „oficial” că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia.

Sursă foto: SMFA

„Aeronavele F-16 transferate din Regatul Ţărilor de Jos în Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru pregătirea piloţilor la Centrul de Instruire F-16 inaugurat în luna noiembrie 2023, unde sunt instruiţi în prezent piloţi militari români, nu ucraineni”, anunţă MApN.

Centrul European de Instruire F-16 (European F-16 Training Center - EFTC) de la Feteşti a fost inaugurat în data de 13 noiembrie 2023, iar în prezent sunt instruiţi doar piloţi români.

De abia în această săptămână MApN a pus în transparenţă publică proiectul de OUG prin care cheltuielile pentru instruirea piloţilor ucraineni în România sunt suportate de instituţia militară. Nu spune cand va începe instruirea şi nici despre câţi piloţi este vorba.

Conform acestuia, se aprobă suportarea de la bugetul de stat, prin bugetul MApN, a cheltuielilor pentru instruirea personalului ucrainean în cadrul facilităţii de instruire pentru personalul care operează aeronave F-16 din Baza Aeriană F-16 Feteşti.

România a pus la dispoziţie infrastructura, în timp ce Olanda a trimis aparate F16 şi compania Lockheed Martin a adus instructorii şi tehnicienii.

Ţara noastră şi-a asumat această misiune încă din 11 iulie 2023, în marja Summitului NATO de la Vilnius, alături de Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Ţările de Jos, Polonia, Portugalia, Suedia şi Regatul Unit.

România şi-a reafirmat sprijinul pentru această iniţiativă în octombrie 2023, prin declaraţia comună a preşedinţilor României şi Ucrainei, cu prilejul vizitei la Bucureşti a preşedintelui Zelenski.