20 septembrie 2023

MApN mobilizează o navă militară, un elicopter şi o echipă de scafandri în zona unde o navă comercială a fost avariată de o explozie

Florin Jipa

Cu privire la situaţia navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a raportat o explozie la bord în cursul dimineţii de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forţelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaţionale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acţiona în sprijinul autorităţilor civile responsabile de intervenţie şi pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord. Nava militară a plecat din portul militar Constanţa în jurul orei 08.15, transmite MApN.

Sursă foto: SMFN

De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forţelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcţie de solicitări.

Planurile de activităţi şi procedurile operaţionale ale Forţelor Navale Române au fost adaptate rapid la situaţia actuală de securitate, odată cu declanşarea războiului din Ucraina în luna februarie a anului 2022, pentru a răspunde eficient la un mediu divers de ameninţări în spaţiul maritim, contribuind astfel la asigurarea securităţii colective a Alianţei Nord-Atlantice.

Forţele Navale Române desfăşoară în permanenţă de monitorizare în Marea neagră, cu nave militare, elicoptere IAR-330 Puma Naval, drone de cercetare maritimă, detaşamente de scafandri de luptă EOD (specializate în lupta contra dispozitivelor explozive) şi prin Centrul de Date pentru Lupta contra Minelor din subordinea Direcţiei Hidrografice Maritime.

O explozie a avut loc miercuri dimineaţa între Sulina şi Canalul Bîstroe, la aproximativ şapte mile marine est de Sulina, la o navă sub pavilion Togo care transporta ciment. Autorităţile române au evacuat marinarii de pe navă şi urmează să îi aducă în Sulina pentru îngrijiri medicale, anunţă Mediafax.

Explozia a avut loc, din primele informaţii, în sala motoarelor, la o navă de marfă sub pavilion Togo. Marinarii prezenţi pe navă le-au spus autorităţilor române că cel mai probabil a fost lovită o mină şi aceasta a explodat. Toţi membrii de echipaj au fost aduşi în siguranţă în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM.

Nava cargo SEAMA, ce are o lungime de 90m şi 14m lăţime este ancorată în acest moment şi se încearcă salvarea ei. Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată.
Nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe.

Autorităţile nu au confirmat până la acest moment dacă nava sub pavilion Togo a lovit o mină marină în timp ce naviga în larg. Cercetările sunt desfăşurate de către Autoritatea Navala Română.