26 martie 2020

MApN: Misiunile de patrulare ale militarilor nu sunt executate cu tehnică de luptă blindată sau armament greu

Andreea Soare

Ministerul Apărării Naţionale a transmis, printr-un comunicat de presă remis Monitorul Apărării şi Securităţii, informaţii cu privire la intervenţiile militarilor români în eforturile pentru combaterea COVID-19.

Sursă foto: MApN

„În intervalul 25 martie ora 12.00 - 26 martie ora 16.00, aproximativ 660 militari şi 230 mijloace tehnice au acţionat în Bucureşti şi în ţară, în 95 de misiuni de patrulare în comun cu forţele MAI, întărire a prezenţei la frontieră, transport echipamente medicale, instalare corturi pentru triaj epidemiologic, amenajări genistice la locaţia de instalare a spitalului ROL 2 şi transport persoane. Militarii Armatei României vor îndeplini fiecare misiune în sprijinul forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor (misiuni de de patrulare în comun, întărire a prezenţei la frontieră şi paza unor obiective) conform prevederilor Decretului nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi ale ordonanţelor militare emise ulterior, cu respectarea strictă a prevederilor legilor şi regulamentelor militare aplicabile în aceste situaţii”, transmit reprezentanţii MApN.

Misiunile militarilor nu sunt executate cu tehnică de luptă blindată sau armament greu

„Echiparea militarilor pentru executarea acestor misiuni este standard şi include armamentul individual. Aceste tipuri de misiuni nu sunt executate cu tehnică de luptă blindată sau armament greu. Deplasarea la locul de desfăşurare a misiunilor se execută cu autoturisme de teren, autovehicule neblindate tip URO VAMTAC sau HMMWV (HUMVEE), precum şi cu alte mijloace logistice folosite pentru desfăşurarea misiunilor”, au adăugat aceştia.

De la începutul aplicării măsurilor pentru limitarea răspândirii COVID-19, MApN a sprijinit autorităţile centrale şi locale printr-un număr de 186 misiuni, la care au participat 1.341 militari şi 380 mijloace tehnice.

Acestea au inclus:
- instalarea spitalului de campanie ROL 2 de la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan”;
- instalarea unor corturi pentru organizarea fluxurilor de triaj epidemiologic în spitalele militare şi civile din ţară (41 corturi);
- misiuni de transport aerian a unor echipamente de protecţie medicală (trei misiuni – din Germania, Turcia şi Coreea de Sud);
- misiuni de evacuare aeriană a unor cetăţeni români din străinătate (patru misiuni – din Germania şi Italia);
- suplimentarea echipelor medicale pentru triajul epidemiologic în puncte de trecere a frontierei şi aeroporturi.

Pentru executarea misiunilor repartizate, MApN poate aloca gradual, în funcţie de solicitări, un număr de aproximativ 10 mii de militari. La nevoie, sunt prevăzute forţe şi mijloace şi în rezerva acţională.