25 februarie 2021

MApN lansează 10 programe noi de înzestrare

Florin Jipa

În şedinţa de Guvern din 24 februarie, membrii cabinetului Câţu au analizat argumentele care stau la baza Memorandumului cu tema: Solicitarea Ministerului Apărării Naţionale către Parlamentul României privind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente a 10 programe de înzestrare.

Sursă foto: MApN

Chiar dacă nu au fost făcute publice, cele 10 noi programe de înzestrare, cu o valoare mai mare de 100 milioane de euro, pentru care trebuie să se ceară aprobarea Parlamentului, acestea vor cuprinde, cu siguranţă, rachetele antiaeriene cu rază mică şi foarte mică, sistemele antiaeriene portabile, care sunt deja fundamentate la Ministerul Apărării.

Astfel, MApN intenţionează să cumpere 27 de sisteme integrate de apărare antiaeriană SHORAD/VSHORAD (cu rază scurtă şi foarte scurtă) pentru care estimează un cost de 2,7 miliarde de euro, fără TVA. Potrivit angajamentelor internaţionale, un număr de sisteme vor fi integrate într-un sistem de comandă-control aliat care să permită acţiuni în mediul internaţional.

Ministerul Apărării doreşte să achiziţioneze şi 138 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată – rază foarte scurtă de acţiune MANPAD, la un cost estimat de 307 milioane de euro fără TVA.

Alte sisteme militare care sunt de necesitate ar fi o nouă escadrilă de avioane F-16 (ministrul Nicolae Ciucă a declarat la ultima conferinţă de presă că se are în vedere achiziţia unei a doua escadrile, tot la mâna a doua), elicoptere (MApN are un program de achizitie elicoptere 21 de elicoptere multirol de clasă medie şi 24 de elicoptere de asalt), dar şi sisteme C4I cu capabilităţi de integrare ISTAR (a mai fost o tentativă de achiziţie care s-a finalizat cu un scandal româno-american), transportoare blindate pentru trupe, autoturisme blindate şi neblindate de tip uşor, nave noi de tipul vânătoarelor de mine.

Toate aceste echipamente sunt cuprinse în Carta Albă a Apărării, care la rândul ei a fost prezentată în şedinţa de Guvern la capitolul Documente de politici publice, conform comunicatului de presă al executivului.