19 aprilie 2021

MApN dezminte declaraţiile fostului ministru Voiculescu privind diferenţele de raportare a deceselor provocate de COVID-19 de la Spitalul ROL 2

Andreea Soare

Ministerul Apărării a transmis, luni, un comunicat de presă, pentru a dezminte informaţiile apărute în presă conform cărora la FMT ROL 2 numărul deceselor provocate de COVID-19 nu a fost raportat cum trebuie sau rezultatele nu au fost validate corespunzător.

Sursă foto: Mediafax

„Cu privire la informaţiile apărute în spaţiul public referitoare la raportarea deceselor cauzate de COVID-19 de către Formaţiunea medicală de tratament ROL 2, facem următoarele precizări: Formaţiunea medicală de tratament (FMT) ROL 2, amplasată în perimetrul Institutului de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan” din Otopeni, funcţionează ca spital COVID din luna aprilie 2020. Toate decesele înregistrate în această unitate medicală operaţionalizată de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” au fost centralizate şi raportate în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, transmite MapN.

„Din data de 10 ianuarie 2021, când FMT ROL 2 a primit drepturi de acces în aplicaţia Corona Forms, au fost constatate 82 de decese, care au fost raportate ca atare de formaţiunea medicală atât în Corona Forms, cât şi în platforma Alerte MS, lucru care poate fi verificat cu maximă celeritate de către oricare dintre autorităţile care au acces în aceste baze de date, conform competenţelor legale”, au continuat reprezentanţii MApN.

Luni, în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa FM, fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că a descoperit diferenţe în numărul raportat al deceselor provocate de COVID-19, în mai multe spitale.

„Constaţi o problemă, constaţi urgenţa şi stabileşti cine o să se ocupe de ea. Există două platforme: o platformă în care raportează doar spitalele şi o a doua în care raportează şi spitalele şi medicii de familie, prin DSP-uri. Ceea ce ne-a sărit în ochi este că numărul deceselor în platforma în care raportează doar spitalele este semnificativ mai mare decât numărul deceselor din platforma în care raportează toată lumea. La Spitalul Colentina diferenţa este de sute, peste 500, şi la spitalul ROL 2, acea unitatea militară din curtea Spitalului Ana Aslan sunt diferenţe. Cineva nu a raportat cum trebuie sau rezultatele nu au fost validate cum trebuie. Principala responsabilitate este la Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a mai declarat ministrul Voiculescu, pentru postul de radio Europa FM.