07 iulie 2018

MApN anunţă sistarea tuturor zborurilor cu MIG 21 Lancer, ca urmare a PRĂBUŞIRII aeronavei militare de sâmbătă/ Ministrul Fifor: Aparatele sunt la sol, nu se zboară

Mihaela Gidei

Ministrul Apărării a dat ordin să fie sistate toate zborurile de instrucţie cu aeronave de tip MIG 21 Lancer, până la finalizarea anchetei privind cauzele prăbuşirii avionului la show-ul aviatic de la Feteşti. Totodată, MApN anunţă faptul că, luni, vor fi organizate în unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii ceremonii în memoria locotenent-comandorului Florin Rotaru, cel care şi-a pierdut viaţa după ce avionul MIG 21 Lancer, pe care-l pilota, s-a prăbuşit.

Sursă foto: Mediafax

„Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestei catastrofe aviatice. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu acest tip de aeronavă, până la finalizarea anchetei de specialitate”, mai spune Ministerul.

Mihai Fifor: Aparatele sunt la sol, nu se zboară. MIG 21 LanceR e aeronavă foarte bună, modernizată

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, prezent la baza aeriană Borcea, a spus că toate avioanele sunt, în prezent, la sol pentru a fi verificate conform procedurii şi a subliniat că fiecare aeronavă este de obicei controlată tehnic înainte de a zbura, MIG fiind una foarte bună şi modernizată.

„E foarte complicat, nu pot să dau detalii, de vreme ce este o investigaţie pe rol. Sperăm să avem o concluzie cât mai rapid, ca să ştim cu toţii. (...) Între timp, aparatele sunt la sol, aceasta este procedura, nu se zboară până când nu se trag concluziile. Aeronavele sunt MIG-uri 21 Lancer, pe care le operăm la nivelul forţelor aeriene române. Este o aeronavă foarte bună, modernizată, adusă la zi. Cu care zburăm. Vă asigur că niciun aparat al forţelor aeriene române - că discutăm de avioanele de vânătoare, că discutăm de transport - nu părăseşte baza pentru a pleca în misiune înaintea tuturor verificărilor tehnice, care sunt standarde, sunt proceduri pe care mai ales aviaţia militară le îndeplineşte, sunt proceduri pe care şi aviaşia civilă le face. Sunt lucruri cu care nimeni nu se joacă”, a declarat ministrul Mihai Fifor, prezent la baza aeriană Borcea.

Un aparat de zbor MIG 21 Lancer s-a prăbuşit sâmbătă, între judeţele Ialomiţa şi Călăraşi. Mii de oameni se aflau în zonă şi participau la evenimentele dedicate Zilei Porţilor Deschise, la Baza 86. Pilotul, Florin Rotaru, şi-a pierdut viaţa.

Ceremonii de comemorare în memoria eroului Florin Rotaru

Luni, 9 iulie, începând cu ora 8.15, vor fi organizate în unităţile militare din ţară şi din teatrele de operaţii ceremonii de comemorare în memoria locotenent-comandorului Florin Rotaru care şi-a pierdut viaţa în timpul mitingului aerian din data de 7 iulie organizat de Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti. Locotenent-comandorul Florin Rotaru, în vârstă de 36 de ani, îndeplinea funcţia de pilot-şef în cadrul Escadrilei 861 Aviaţie Luptă a Bazei 86 Aeriană Feteşti. Era pilot clasa I, avea la activ peste 400 de ore de zbor, din care aproximativ 250 pe MiG-21. Era absolvent al Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din anul 2005”, au precizat reprezentanţii Ministerului Apărării, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată a mai precizat că Florin Rotaru era căsătorit şi avea doi copii.