15 martie 2022

MApN amână din nou luarea unei decizii în achiziţia corvetelor

Florin Jipa

Ministrul Apărării Vasile Dîncu amână luarea unei decizii în achiziţia corvetelor până la finalul lunii aprilie, conform unei declaraţii la Mihail Kogălniceanu.

Sursă foto: Twitter Naval Group

„Probabil că finalul lunii aprilie este momentul când vom putea lua o decizie finală", a răspuns Vasile Dâncu conform Agerpres. Este a treia amânare, după ce a declarat înainte că la finalul lunii ianuarie, iar mai apoi februarie, va lua o decizie.

Ministrul Vasile Dîncu a lăsat să se înţeleagă că problema pentru amânarea semnării contractului este în interiorul celor două companii, Naval group şi SN Constanţa. „Aşteptăm răspunsul din partea asocierii dintre Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa, sunt încă câteva lucruri minime de negociat în interiorul acestei asocieri şi, evident, în relaţia cu Romtehnica. Romtehnica nu blochează în niciun fel nicio negociere,” a precizat ministrul Dîncu.

De peste trei ani, Ministerul Apărării Naţionale nu reuşeşte să semneze contractul pentru achiziţia a patru corvete noi şi modernizarea celor două fregate Tip 22.

În decembrie 2018 s-a stabilit oferta câştigătoare cea depusă de Asocierea dintre Naval Group (Franţa) şi Şantierul Naval Constanţa, având preţul cel mai mic, de 1,2 miliarde de euro, şi de atunci a urmat un şir de proceduri juridice şi amânări nejustificate.

Chiar dacă Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat în favoarea MApN încă din iulie 2020, când a respins definitiv solicitarea companiei olandeze Damen care a intentat proces Ministerului Apărării Naţionale prin care cerea anularea procedurii de atribuire a contractului pentru achiziţia celor patru corvete militare, negocierile dintre instituţia militară şi asocierea Naval Group cu Şantierul Naval Constanţa au bătut pasul pe loc fără nicio justificare a celor două părţi, tergiversări care ar putea duce la costuri suplimentare, deoarece între timp preţurile pentru oţel, fier şi sisteme de armament au crescut substanţial.