17 noiembrie 2023

MApN a lansat licitaţia de 10 miliarde lei pentru sisteme antiaeriene cu rază mică şi foarte mică

Florin Jipa

Armata a lansat, prin compania Romtehnica, licitaţia pentru achiziţia de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune (SHORAD/VSHORAD), contract estimat la 10 miliarde lei, conform Economica.

Sursă foto: Wikimedia - Sistemul de rachete Iris-T dezvoltat de compania Diehl din Germania

Fiecare sistem trebuie să fie organizat pe şapte subsisteme: de comandă-control-comunicaţii-calculatoare şi informaţii (C4I); de asigurare cu date; de lovire/de arme; de instruire; de mijloace auto şi platforme de transport; energetic; de sprijin logistic.

Produsele trebuie să fie dislocabile pe cale maritimă, aeriană, auto sau feroviară. În cadrul contractului, furnizorul trebuie să livreze şi sistemul de învăţare a viitorilor operatori români a modului de lucru cu aceste sisteme. Ofertele se deschid în 8 ianuarie, departajarea lor se face în primul rând în funcţie de componenta tehnică, apoi de preţ şi de termenul de livrare, mai anunţă sursa citată.

În 2017 s-a mai cerut aprobarea Parlamentului pentru 21 de astfel de sisteme (6 pentru forţele aeriene şi 15 pentru forţele terestre), la un cost de 2,1 miliarde de euro, dar achiziţia nu a mai avut loc. Şi în 2020, MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru 27 de sisteme integrate de apărare antiaeriană SHORAD/VSHORAD (cu rază scurtă şi foarte scurtă) pentru care estima un cost de 2,7 miliarde de euro, fără TVA.

Potrivit angajamentelor internaţionale, un număr de sisteme vor fi integrate într-un sistem de comandă-control aliat care să permită acţiuni în mediul internaţional.

După achiziţia sistemelor cu rază lungă PATRIOT şi a celor cu rază scurtă şi foarte scurtă, MApN mai intenţionează sp achiziţioneze şi 138 de sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată – rază foarte scurtă de acţiune MANPAD, la un cost estimat în 2020 la 307 milioane de euro fără TVA.