06 iunie 2019

Manifestări tensionate de Ziua Eroilor la Cimitirul militar din Valea Uzului

Vasile Magradean

Peste 1000 de maghiari au format, joi, un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările care urmează să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociaţii româneşti, până la reglementarea situaţiei create în jurul acestui cimitir. Totodată, mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma cimitirului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în interior.

Sursă foto: Mediafax

UPDATE 18:20: Pirmarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, a scris, joi, pe Facebook, că este inadmisibil ca după vizita Papei Francisc să escaladeze un conflict cu conotaţii etnice şi religioase în cimitirul din Valea Uzului. ”Este revoltător că politicieni şi aleşi locali agită spiritele”, a transmis el.

"Este inadmisibil ca la doar câteva zile de la îndemnul Sfântului Părinte Francisc de a merge cu toţii, împreună, în pace şi armonie, formulat într-un moment de rară concordie naţională, să asistăm la escaladarea unui conflict cu conotaţii etnice şi religioase în jurul cimitirului din Valea Uzului. Cu atât mai revoltător este faptul că politicieni şi aleşi locali agită spiritele în loc să fie factori de calm şi echilibru. Nu poate exista niciun fel de justificare pentru a împiedica accesul într-un cimitir, mai ales într-unul internaţional, cu prilejul unor comemorări cum este Ziua Eroilor. Fiecare neam îşi are eroii săi, sau simpli înaintaşi, pe care îi respectă şi le închină rugăciuni. A împiedica acest lucru este o blasfemie de neconceput într-o lume în care se pune din ce în ce mai mult preţ pe toleranţă şi pe diversitate", a scris, joi, pe Facebook, primarul oraşului Volntari, Florentin Pandele.

UPDATE ora 18:02: Mai mulţi cetăţeni români aflaţi în preajma Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în cimitir. La rândul lor, maghiarii care au format un lanţ uman încep să se retragă.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bacău, Alexandra Dănculea, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că mai mulţi cetăţeni români au rupt cordonul de jandarmi şi au pătruns în Cimitirul Valea Uzului.

„Jandarmeria se află la Valea Uzului, avem efective, scopul nostru este de a preîntâmpina tulburarea ordinii şi liniştii publice. Românii au rupt cordonul de ordine al jandarmilor şi au intrat în cimitir, iar maghiarii care erau în faţă s-au dat la o parte şi s-au retras. În cimitir are loc o slujbă religioasă şi se depun coroane. Jandermeria nu a folosit forţa”, a spus Dănculea.

Peste 1000 de maghiari formaseră un lanţ uman în faţa Cimitirului Eroilor din Valea Uzului, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, declarând, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stăteau unii lângă alţii, iar pentru că erau foarte mulţi, nu a trebuit să se ţină de mână pentru a bloca accesul.

„Sunt cel puţin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar şi din Covasna, este o acţiune de solidaritate şi de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al judeţului Harghita. Este un lanţ uman, suntem atât de mulţi oameni încât nici nu trebuie să ne ţinem de mâini, stăm unii lângă alţii doar la intrarea în cimitir. Aşteptăm şi vedem ce se întâmplă. Prin acţiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situaţia, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România şi Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, spunea Korodi.

În Cimitirul Eroilor din Valea Uzului erau programate, joi după-amiază, manifestări aprobate de Primăria Dărmăneşti de sărbătorire a Zilei Eroilor.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că oamenii stau unii lângă alţii, iar pentru că sunt foarte mulţi nici nu trebuie să se ţină de mână pentru a bloca accesul.

„Sunt cel puţin 1.000 de persoane din zona Ciucului, dar şi din Covasna, este o acţiune de solidaritate şi de veghe în jurul gardului Cimitirului din Valea Uzului, pe terenul adiacent al drumului care se află în domeniu public al judeţului Harghita. Este un lanţ uman, suntem atât de mulţi oameni încât nici nu trebuie să ne ţinem de mâini, stăm unii lângă alţii doar la intrarea în cimitir. Aşteptăm şi vedem ce se întâmplă. Prin acţiunea noastră dorim să nu aibă loc în cimitir evenimente până nu se reglementează situaţia, mai ales la nivelul ministerelor Apărării din România şi Ungaria, care au semnat un acord privind cimitirele militare”, a spus Korodi.

Printre cei prezenţi se numără parlamentari şi primari ai UDMR, dar şi simpli cetăţeni.

Cei prezenţi au pancarte cu documentele emise de autorităţile statului român care atestă că acţiunile Primăriei Dărmăneşti privind inaugurarea parcelei eroilor români din Cimitirul Valea Uzului s-au făcut cu încălcarea legii.

De la ora 17.00, în Cimitirul Eroilor din Valea Uzului sunt programate manifestări aprobate de Primăria Dărmăneşti de sărbătorire a Zilei Eroilor, la care şi-au anunţat participarea mai multe asociaţii româneşti.

La faţa locului se află jandarmi şi poliţişti.

La începutul lunii mai, liderul UDMR Kelemen Hunor i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaţilor maghiari şi să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmăneşti de amplasare a mormintelor soldaţilor români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropaţi soldaţi maghiari. Potrivit UDMR, cimitirul militar aparţine comunei Sânmartin şi a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donaţiile Ministerului Ungar al Apărării şi din contribuţii ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ şase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripţionate numele soldaţilor maghiari ucişi în bătăliile din Valea Uzului.

Ulterior, toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar şi monumentul din Cimitirul Valea Uzului, au fost acoperite cu saci negri de plastic, iar poliţiştii băcăuani au declanşat o anchetă, în timp ce, cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare, UDMR a anunţat suspendarea protocolului de colaborare cu coaliţia PSD-ALDE până la soluţionarea situaţiei cimitirului din Valea Uzului.