09 aprilie 2024

Manevrele anuale din Taiwan simulează apărarea în cazul în care un exerciţiu al Chinei se transformă în atac

Florin Jipa

Exerciţiul militar strategic al Taiwanului din acest an va exersa un scenariu în care o aplicaţie obişnuită a Chinei se transformă într-un atac, a declarat marţi Ministerul Apărării, conform Daily Mail.

Sursă foto: Mediafax

China, care consideră Taiwanul guvernat democratic ca fiind teritoriul său, organizează regulat exerciţii în jurul insulei, pentru a presa Taipei să accepte pretenţia de suveranitate a Beijingului, în ciuda obiecţiilor puternice ale Taiwanului.

Generalii din Taiwan consideră că Beijingul va folosi tactica Rusiei, care a transformat un exerciţiu comun cu Belarusul într-un atac la scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie 2022, fără niciun avertisment sau declaraţie de război.

Taiwanul îşi începe principalele exerciţii anuale Han Kuang în această lună cu exerciţii de masă, extinse de la cinci zile la opt, având în vedere numărul de scenarii care urmează să fie incluse, urmate în iulie de exerciţii de luptă efective, a transmis Ministerul Apărării. 

Tung Chih-hsing, şeful departamentului de planificare din cadrul ministerului, a declarat într-un briefing de presă că exerciţiile vor exersa răspunsul rapid la unul dintre exerciţiile Chinei care se transformă brusc într-un atac, lucru de care planificatorii militari au început să se îngrijoreze, având în vedere regularitatea lor.

De asemenea, militarii din Taiwan se vor concentra pe modul de rupere a unei eventuale blocade navale a Chinei.

Exerciţiile vor integra forţe navale, aeriene şi de pază a coastei, sisteme anti-navă montate pe ţărm şi drone pentru a stabili o zonă concentrată de lovire, a adăugat el. „În plus, vom folosi forţele navale şi aeriene şi navele pazei de coastă pentru a efectua în comun operaţiuni de escortă" pentru a ne asigura că legăturile maritime şi aeriene cu lumea exterioară rămân deschise, a spus Tung.

De regulă, China foloseşte exerciţiile Taiwanului pentru a practica propriile manevre. De exemplu, anul trecut, pe timpul exerciţiilor din Taiwan, China a exersat lansări de rachete asupra insulei, dar şi realizarea unei blocade maritime folosind grupuri de nave şi un portavion, precum şi zeci de aeronave.

Oficialul din Taiwan a spus că vor fi folosite lecţiile învăţate din războaiele actuale din Ucraina şi Gaza, inclusiv tacticile războiului asimetric.

Cu o populaţie de peste 23 milioane locuitori, mult mai mică decât a Chinei (1,4 miliarde), Taiwan are totuşi o armată puternică, cu 215.000 militari în activitate şi o rezervă uriaşă de 2,3 milioane.

Armata taiwaneză are în jur de 300 de avioane de vânătoare, peste 200 de elicoptere din care aproximativ jumătate sunt de atac, 4 distrugătoare, 22 de fregate, 2 corvete, 4 submarine şi 43 de nave de patrulare. Forţele Terestre dispun de aproximativ 1.000 de tancuri, peste 15.000 vehicule militare blindate (transportoare şi maşini de luptă a infanteriei), 300 de obuziere autopropulsate, 223 lansatoare multiple de rachete etc.