20 septembrie 2018

Manevre navale comune româno-ucrainene în Marea Neagră

Mihai Draghici

O navă a Forţelor Navale române efectuează joi, în Marea Neagră, exerciţii comune cu ambarcaţiuni de patrulare ale Ucrainei, se arată într-un comunicat oficial.

Sursă foto: Mediafax

"Corveta «Contraamiral Horia Macellariu» va desfăşura joi o serie de exerciţii pe mare, în comun cu două vedete rapide de patrulare ale Ucrainei, în raioane maritime din proximitatea gurilor Dunării şi a Insulei Şerpilor", anunţă Forţele Navale române.

Activităţile au obiectivul facilitării interoperabilităţii la nivel tactic şi dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre Forţele Navale Române şi Forţele Navale ale Ucrainei. Manevrele navale se desfăşoară în cadrul planului de activităţi internaţionale al Ministerului Apărării Naţionale.

"După degradarea situaţiei de securitate din bazinul Mării Negre din anul 2014, prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă şi destabilizarea din estul Ucrainei, activităţile de instruire comune ale militarilor din statele NATO şi din Ucraina s-au diversificat, atât în spaţiul terestru, cât şi în mediul maritim şi cel aerian, pentru a asigura o prezenţă militară constantă în vederea asigurării păcii, securităţii şi stabilităţii pe flancul estic al Alianţei", precizează Forţele Navale române.