18 iulie 2019

Maia Sandu afirmă că obiectivul coaliţiei de la Chişinău este să elimine puterea oligarhilor din Republica Moldova

Mircea Olteanu

Noul Guvern de la Chişinău are la dispoziţie o fereastră de oportunitate pentru a clădi un stat funcţional, fără oligarhi, a declarat Maia Sandu, premierul Republicii Moldova, informează agenţia de ştiri Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Noul Guvern de la Chişinău are la dispoziţie o fereastră de oportunitate pentru a clădi un stat funcţional, fără oligarhi, a declarat Maia Sandu, premierul Republicii Moldova, informează agenţia de ştiri Reuters.

Maia Sandu, care pentru o perioadă a activat în cadrul Băncii Mondiale, a avertizat că rivalitatea geopolitică între Uniunea Europeană şi Rusia a fost deseori folosită ca un instrument retoric de persoane cu diverse intenţii, însă a admis că Republica Moldova chiar este divizată între românofoni şi rusofoni şi între susţinătorii unei apropieri de Moscova ori de Bruxelles.

"Ceea ce încerc să evit este să las aceşti politicieni corupţi să utilizeze discursul geopolitic pentru a-şi ascunde proasta guvernare în Moldova", a declarat Maia Sandu pentru Reuters, în cursul unei vizite la Berlin, unde a discutat cu cancelarul german Angela Merkel.

"Am avut guverne care s-au proclamat proeuropene şi guverne care erau proruse, dar toate au guvernat prost ţara, ceea ce a condus la corupţie, sărăcie şi migraţie", a declarat şefa Executivului de la Chişinău.

"Prima chestiune pe agendă este «de-oligarhizarea» statului", a precizat ea. "Am avut în trecut un regim care a capturat instituţiile statului şi acum suntem pe cale de a face independente aceste instituţii", a explicat Maia Sandu.

"Vrem să avem şansa să clădim un stat adecvat (...) să facem procesul ireversibil", a mai afirmat şefa Guvernului moldovean.

Maia Sandu a mai spus că obiectivul coaliţiei din Republica Moldova, formată din blocul proeuropean ACUM şi socialiştii proruşi, este de a rezista la putere timp de patru ani. Însă scrutinul prezidenţiale de anul viitor, în care cele două părţi se vor înfrunta, ar putea fi o ameninţare la adresa stabilităţii coaliţiei, a precizat şefa Executivului de la Chişinău.