10 iunie 2019

Maia Sandu a anunţat că va trimite o scrisoare Consiliului Europei privind deciziile Curţii Constituţionale din Republica Moldova

Mircea Olteanu

Premierul moldovean Maia Sandu a anunţat, luni, în debutul primei şedinţe a noului Guvernul de la Chişinău, că va trimite o scrisoare Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia privind deciziile Curţii Constituţionale din Republica Moldova, informează site-ul Unimedia.

Sursă foto: Mediafax

„Există multe speculaţii în presă, reitereze că obiectivul de dezoligarhizare a ţării a stat la baza votului comun ACUM-PSRM. RM devenise un stat izolat din cauza unui dictator ieşit din minţi. Votul din parlament nu a fost vreodată despre federalizare, Vă rog să înceteze toate speculaţiile. Voi expedia Consiliului Europei şi Comisiei de la Veneţia o scrisoare privin opinia cu privire la deciziile Curţii Constituţionale. Le calificăm arbitrare şi ilegale”, a spus Maia Sandu, potrivit Jurnal.md.

Premierul le-a solicitat repetat instituţiilor de forţă să nu blocheze activitatea instituţilor de stat.

Prima şedinţă a noului Guvern s-a desfăşurat în clădirea Parlamentului, la şedinţă fiind prezenţi şapte membri ai Executivului.

Ministrul de Interne Andrei Năstase propune demiterea şefului IGP, Alexandru Pânzari, în locul fiind numit fostul judecător Gheorghe Balan. „A avut permanent o atitudine corectă”, a spus Andrei Năstase.

Noul Guvern a fost învestit la data de 8 iunie curent, atunci când Parlamentul format din majoritatea ACUM-PSRM a votat-o pe Maia Sandu în funcţia de premier.

În acelaşi timp, Curtea Constituţională a declarat neconstituţional decretul de numire în funcţia de prim-ministru a Maiei Sandu şi a noului Guvern, iar fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC în funcţia de preşedinte interimar şi a declarat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie curent.